Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Σε τι κάνουν καλό τα ασπράδια αυγών


Τα ασπράδια αυγών συχνά παρουσιάζονται ως εναλλακτική λύση με λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σχέση με τα ολόκληρα αυγά.

Ενώ...  

παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συνοδεύονται επίσης από ορισμένους πιθανούς κινδύνους.

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τη θρεπτική αξία των ασπραδιών αυγών, πώς συγκρίνονται με τα ολόκληρα αυγά, τα οφέλη τους για την υγεία και τυχόν κινδύνους, που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.

Διατροφικά στοιχεία για τα ασπράδια αυγών

Τα ασπράδια αυγών είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λίπους, χωρίς εκπτώσεις στην πρωτεΐνη.


Σε 100 γραμμάρια ασπράδι αυγού, θα βρείτε:
  • Θερμίδες: 52
  • Πρωτεΐνη: 11 γραμμάρια
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
  • Χοληστερίνη: 0 χιλιοστόγραμμα

Σε σύγκριση με ένα ολόκληρο αυγό, το οποίο περιέχει 143 θερμίδες, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και 10 γραμμάρια λίπους, τα ασπράδια είναι σημαντικά χαμηλότερα σε θερμίδες και λίπος. Ωστόσο, οι κρόκοι αυγών περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες D, B12 και υγιή λίπη, που δεν βρίσκονται στα σκέτα ασπράδια.

Ασπράδια αυγών: Οφέλη υγείας

  • Διαχείριση βάρους: Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες και της υψηλής σε πρωτεΐνη, τα ασπράδια αυγών μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση των μυών, προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
  • Υγεία της καρδιάς: Τα ασπράδια αυγών δεν περιέχουν χοληστερόλη, γεγονός που τα καθιστά μια φιλική για την καρδιά επιλογή για όσους ανησυχούν για τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τα ασπράδια των αυγών προσφέρουν έναν τρόπο, για να απολαύσετε αυγά χωρίς την προσθήκη χοληστερόλης από τους κρόκους.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Τα ασπράδια αυγών είναι μια πλήρης πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Έτσι είναι ιδανικά για την επιδιόρθωση των μυών, τη συντήρηση και τη συνολική λειτουργία του σώματος.
  • Χαμηλά σε λιπαρά: Τα ασπράδια αυγών είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη λίπους.

Πιθανοί κίνδυνοι από τα ασπράδια αυγών

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Αν και συμβαίνουν συχνότερα με τον κρόκο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες των ασπραδιών αυγών, ιδιαίτερα στο ωοβλεννοειδές και στην ωοαλβουμίνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, δυσκολίες στην αναπνοή και πεπτικά προβλήματα.
  • Ανεπάρκεια βιοτίνης: Τα ωμά ασπράδια αυγών περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία μπορεί να προσκολληθεί στη βιοτίνη (βιταμίνη Β7) και να εμποδίσει την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από ωμά ασπράδια αυγών με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιοτίνης, με αποτέλεσμα απώλεια μαλλιών, δερματικά εξανθήματα και νευρολογικά προβλήματα. Το μαγείρεμα των ασπραδιών αυγών εξουδετερώνει την αβιδίνη και μετριάζει αυτόν τον κίνδυνο.
  • Τροφιμογενείς ασθένειες: Η κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου ασπραδιού αυγού μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο και κοιλιακές κράμπες. Είναι σημαντικό να μαγειρεύετε σωστά τα ασπράδια, για να εξαλείψετε αυτόν τον κίνδυνο.

Πηγή: onmed.gr