Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Επίδομα ρεύματος: Τι αλλάζει σε σχέση με πέρυσι – Τα ποσά και οι δικαιούχοι


«Μονιμοποιείται» η επιδότηση σε όσους επιλέγουν να ζεσταθούν με κλιματιστικά ή με ηλεκτρικά σώματα τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Πέρυσι, είχε...  


 

δοθεί έκτακτο επίδομα στα συγκεκριμένα νοικοκυριά, ενώ από φέτος ενσωματώνεται κανονικά στο ισχύον επίδομα που χορηγείται για τις υπόλοιπες πηγές θέρμανσης.

Μάλιστα, το νέο επίδομα ρεύματος θα είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με εκείνο για τις άλλες πηγές θέρμανσης, δηλαδή θα έχει «οροφή» τα 1.200 ευρώ.

Το σκεπτικό του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «πριμοδότηση» με υψηλότερα ποσά της ενίσχυσης που αφορά στο ρεύμα, είναι ότι το πετρέλαιο ρυπαίνει το περιβάλλον σε αντίθεση με το ηλεκτρικό που παράγεται -κατά κύριο λόγο- από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Tι θα ισχύει για το νέο επίδομα ρεύματος

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου, καθώς τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες το ρεύμα προέρχεται θερμικές μονάδες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Δεδομένου, πάντως ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να διαχωρίζει ποιος ζεσταίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα και ποιος -για παράδειγμα- με υγραέριο, το νέο επίδομα θα χορηγηθεί σε όσους δεν διεκδικήσουν κάποιο από εκείνα που καταβάλλονται για άλλες πηγές θέρμανσης.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, η οποία θα υπογράφεται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως προαναφέρθηκε θα χορηγηθεί επιδότηση για όλα τα είδη θέρμανσης, δηλαδή στην ΚΥΑ θα συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση και για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Με άλλα λόγια τα επιδόματα ενοποιούνται, καθώς πέρυσι είχαμε 2 διαφορετικές ΚΥΑ και η ενίσχυση για το ρεύμα χορηγήθηκε ως έκτακτη.

Ο ηλεκτρισμός θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση από το πετρέλαιο γιατί, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, το πετρέλαιο προκαλεί σοβαρή ατμοσφαιρική επιβάρυνση, ενώ ο ηλεκτρισμός προέρχεται -κατά κύριο λόγο- από ΑΠΕ.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Προκειμένου να υποβάλει την αίτηση ο καταναλωτής για να λάβει την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα εισέρχεται στην ίδια πλατφόρμα που αξιοποιείται για το πετρέλαιο θέρμανσης και τις άλλες πηγές ενέργειας, δηλαδή το myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Το εύρος της επιδότησης για το ρεύμα θα κυμαίνεται από 100 έως 1.200 ευρώ, με άλλα λόγια θα είναι αυξημένο κατά 20% στο ανώτατο σημείο του σε σχέση με αυτό του πετρελαίου και των υπόλοιπων πηγών θέρμανσης.

Όσον αφορά στην καταβολή των ποσών της ενίσχυσης θα γίνει μια σημαντική αλλαγή συνολικά όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης: Η πρώτη δόση θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο (θα αντιστοιχεί στο 60% όλης της περιόδου) και θα ακολουθήσουν 1 ή 2 δόσεις, για τις οποίες Θα ληφθεί υπόψη πόσο κρύο έκανε τον χειμώνα στα 12.000 σημεία που έχει χωριστεί η χώρα (βαθμοημέρες).

Η έκτακτη ενίσχυση της θέρμανσης με ηλεκτρισμό χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Για τη χορήγησή της αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας.

Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

.enikos