Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Γρίφος η πορεία των τιμών στο πετρέλαιο: Η τάση δεν είναι σαφής, εκτιμούν ειδικοί

  
Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή προκαλεί, όπως είναι φυσικό, φόβους για την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου, ειδικά σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα... 


 

 

σε Ισραήλ και Ιράν. Χθες, οι τιμές επανήλθαν σε ανοδικό κύκλο, με την τιμή του Brent να υπερβαίνει μετά από αρκετό καιρό τα 81 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η τιμή βρισκόταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Έκτοτε, παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση μέχρι την ημέρα του χτυπήματος του Ιράν στο Ισραήλ. Στη συνέχεια, υπήρξε μία σημαντική άνοδος των τιμών, σχεδόν 12 δολάρια το βαρέλι, ή ποσοστό 17%.

Ωστόσο, η τάση δεν είναι σαφής, και οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας αμφισβητούν κατά πόσο οι πετρελαϊκές αγορές θα παραμείνουν υπερβολικά ήρεμες, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Μια πιθανή διαταραχή στις ροές πετρελαίου από αυτήν την κρίσιμη εξαγωγική περιοχή θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην παγκόσμια προσφορά. Το Ιράν, ως μέλος του ΟΠΕΚ και βασικός «παίκτης» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα μπορούσε να δει έως και το 4% της παγκόσμιας παραγωγής να τίθεται σε κίνδυνο, αν οι συγκρούσεις επηρεάσουν τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της αβεβαιότητας της αγοράς. Όπως σημείωσε ο Τζεφ Κιούρι από την Carlyle, η αγορά διατηρεί μια συγκρατημένη στάση, με τις ανησυχίες να περιστρέφονται γύρω από ένα πιθανό πλεόνασμα πετρελαίου το επόμενο έτος.

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες για τη ζήτηση και τα μειωμένα αποθέματα, οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ και η τόνωση της κινεζικής οικονομίας εξακολουθούν να παρέχουν βραχυπρόθεσμη στήριξη στις τιμές. Ωστόσο, οι φόβοι για υπερπροσφορά στο μέλλον δημιουργούν επιφυλάξεις στους επενδυτές.

Ισχυρή ζήτηση, αλλά αβεβαιότητα για το μέλλον

Η αγορά πετρελαίου εμφανίζει δομή backwardation, δηλαδή οι προθεσμιακές τιμές είναι χαμηλότερες από τις τιμές spot, κάτι που υποδεικνύει τρέχουσα ισχυρή ζήτηση, αλλά αβεβαιότητα για το μέλλον. Σύμφωνα με την Αμρίτα Σεν της Energy Aspects, οι θέσεις πώλησης (short) στην αγορά πετρελαίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με πολλούς επενδυτές να τοποθετούνται αρνητικά, πιστεύοντας ότι η κινεζική οικονομική τόνωση δεν θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.
Την περασμένη Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 5%, μετά από σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με πιθανές ενέργειες αντιποίνων από το Ισραήλ. Ο Ταμάς Βάργκα της PVM σημείωσε ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα προκαλεί σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου, αλλά οι ανησυχίες θα μπορούσαν να μειωθούν αν δεν υπάρξει διατάραξη της προσφοράς από την περιοχή ή αν η κυκλοφορία μέσω του Στενού του Ορμούζ δεν επηρεαστεί.

Το Στενό του Ορμούζ, κρίσιμος διάδρομος για τις μεταφορές πετρελαίου, βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν και συνδέει τη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Η πιθανότητα διατάραξης της κυκλοφορίας εκεί αυξάνει τις ανησυχίες.

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε για αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν, ενώ το Ιράν, από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση αλλά είναι έτοιμο να απαντήσει σε τυχόν ισραηλινές ενέργειες.

Ο Μπγιάρνι Σίλντροπ της SEB αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερές, παρά τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα, γεγονός που προκαλεί έκπληξη. Παρά την κάλυψη των short θέσεων, το ράλι στις τιμές παραμένει περιορισμένο, παρά το πιθανό ξέσπασμα νέων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.