Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

H Βρετανία επιστρέφει στον Άγιο Μαυρίκιο τα νησιά Τσάγκος


Από το 1965, το αρχιπέλαγος διοικείται από το Λονδίνο που έχει εγκαταστήσει μια στρατιωτική βάση
 
Η Βρετανία κατέληξε...  

 
σε «ιστορική συμφωνία» με τον Μαυρίκιο σχετικά με την κυριαρχία του αρχιπελάγους Τσάγκος στον Ινδικό ωκεανό, η οποία της επιτρέπει να διατηρήσει την κοινή στρατιωτική βάση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο κύριο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο κυβερνήσεις.

Τη συμφωνία χαιρέτισε αμέσως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπογράμμισε τον «ζωτικής σημασίας» ρόλο της βάσης «στην εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Βάσει της συμφωνίας, που θέτει τέλος σε μια εδαφική διαφορά σχεδόν 60 ετών, το Λονδίνο θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της βάσης αυτής με τη στρατηγική θέση ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ινδία και την Κίνα.

Η στρατιωτική βάση

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο χρόνων, πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στις σχέσεις μας και απόδειξη της σταθερής δέσμευσής μας υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών και του κράτους δικαίου», ανέφεραν σε κοινό ανακοινωθέν η Βρετανία και ο Μαυρίκιος.

Από το 1965, το αρχιπέλαγος διοικείται από το Λονδίνο που έχει εγκαταστήσει μια στρατιωτική βάση από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο κυριότερο νησί.

Ο Μαυρίκιος, που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1968, διεκδικούσε τα Τσάγκος και ζητούσε την επιστροφή του αρχιπελάγους στην κυριαρχία του. Οι διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία του αρχιπελάγους ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2023.

“Η κυβέρνηση αυτή κληρονόμησε μια κατάσταση στην οποία η ασφαλής και μακροπρόθεσμη λειτουργία της στρατιωτικής βάσης του Ντιέγκο Γκαρσία ήταν υπό απειλή, με μια διαφιλονικούμενη κυριαρχία και επίμονες νομικές προκλήσεις. Η σημερινή συμφωνία διασφαλίζει το μέλλον αυτής της κρίσιμης σημασίας στρατιωτικής βάσης”, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο Εργατικός Ντέιβιντ Λάμι, σε μια ανακοίνωση.

Η Βρετανία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Μαυρίκιου στα νησιά Τσάγκος. ‘Ομως «για μία περίοδο 99 ετών» το Λονδίνο εξουσιοδοτείται «να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στο Ντιέγκο Γκαρσία” «προκειμένου να διασφαλίσει την εκμετάλλευση της βάσης μέχρι τον επόμενο αιώνα», όπως αναφέρεται στην κοινή δικήρυξη.

Η Βρετανία εκτόπισε περίπου 2.000 κατοίκους των Τσάγκος προς τον Μαυρίκιο και τις Σεϊχέλλες προκειμένου να δημιουργήσει χώρο για τη βάση αυτή. Κάτοικοι του Μαυρίκιου που κατάγονται από τα Τσάγκος κατηγορούν τη Βρετανία για “παράνομη κατοχή.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch — HRW) είχε δημοσιοποιήσει έκθεση όπου κατηγορούσε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω του εκτοπισμού αυτόχθονων πληθυσμών.

Πηγή: ΑΠΕ