Η γαλατόπιτα είναι η αγαπημένη συνταγή της Μάνης, τόσο από την πλευρά της Μεσσηνίας όσο και από την πλευρά της Λακωνίας.
O Πότης από την Γη της Ελιάς, εδώ και δυο χρόνια μας έχει ... τρελάνει με αυτήν την μοναδική του γαλατόπιτα!
Ο ...
Άκης Πετρετζίκης προτείνει μια συνταγή των 15 λεπτών, που με απλά βήματα θα απολαύσετε ένα τέλειο γλυκό που θα σας ταξιδέψει στα παιδικά σας χρόνια.
Υλικά
1.120 γρ. γάλα πλήρες
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
90 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
30 γρ. κορν φλάουρ
3 αυγά, μεσαία
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
90 γρ. βούτυρο
Για την επικάλυψη
2 κ.σ. νερό
1 αυγό, μεσαίο
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κανέλα
φύλλα δυόσμου
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός.
Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 27 εκ. και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε όλο το μείγμα και το απλώνουμε καλά με μία μαρίζ.
Για την επικάλυψη
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αβγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 4 ώρες.
Σερβίρουμε με ζάχαρη, μέλι, κανέλα και δυόσμο.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι του Άκη Πετρετζίκη