Η Δρ Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στην εταιρεία επιστήμης και διατροφής Zoe, μοιράστηκε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων σε ένα πρόσφατο podcast. Συμμετείχαν επίσης ο...
Jonathan Wolf, συνιδρυτής της Zoe, και η Rhiannon Lambert, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Science of Plant-Based Nutrition».
Προειδοποίηση για τις ετικέτες τροφίμων
Σύμφωνα με τη Δρ Amati, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με προϊόντα που φέρουν χαρακτηρισμούς όπως «εξαιρετικό για finger food» ή «ιδανικό για ηλικίες τεσσάρων έως έξι μηνών». Αυτοί οι όροι αποτελούν ενδείξεις ότι το προϊόν είναι πιθανότατα υπερεπεξεργασμένο και δεν είναι απαραίτητο να το αγοράσουμε.
“Αν βλέπετε τέτοιες φράσεις στην ετικέτα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για τροφές που δεν χρειάζεστε”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Amati.
Το μάρκετινγκ και οι συσκευασμένες παιδικές τροφές
Οι όροι όπως «εξαιρετικό» και «ιδανικό» είναι στρατηγικές μάρκετινγκ, σχεδιασμένες για να μας ενθαρρύνουν να επιλέξουμε προϊόντα που, στην πραγματικότητα, δεν είναι αναγκαία. Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις συσκευασμένες παιδικές τροφές και τα παιδικά ρύζια, επηρεάζοντας την αντίληψή μας για την κατάλληλη διατροφή των παιδιών.
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα που έχουν υποστεί πολλές επεξεργασίες και περιέχουν χημικά πρόσθετα. Αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδιασμένα να είναι ελκυστικά και να διαρκούν περισσότερο, ωστόσο, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών, τα οποία μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό.
Ο Δρ Chris Van Tulleken, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες από το University College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου «Ultra-Processed People», προσφέρει έναν απλό ορισμό των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων: “Εάν το προϊόν είναι τυλιγμένο σε πλαστικό και περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό που δεν θα βρείτε σε μια οικιακή κουζίνα, τότε είναι υπερεπεξεργασμένο.”
Πηγή: cibum.gr