Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Γνωρίζετε γιατί τα αεροπλάνα δεν πετούν πάνω από το Θιβέτ;


Το υψόμετρο, ο απρόβλεπτος καιρός και το δύσκολο έδαφος

Ο αεροπορικός τομέας υπήρξε πάντα θαύμα ανθρώπινης εφευρετικότητας, επιτρέποντάς μας να διανύουμε τεράστιες αποστάσεις σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Τα...  


 

σύγχρονα αεροσκάφη είναι σχεδιασμένα να αντεπεξέρχονται σε ποικίλες προκλήσεις, από τα ταραγμένα καιρικά φαινόμενα μέχρι τις υψηλές υψομετρικές ζώνες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιοχές στον κόσμο όπου η πτήση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και μία από αυτές είναι το Θιβέτ. 


Η θιβετιανή πεδιάδα, συχνά αποκαλούμενη ως η «Στέγη του Κόσμου», είναι μία εκτεταμένη, ανυψωμένη περιοχή στην Κεντρική Ασία. Εκτείνεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέσο υψόμετρό της ξεπερνά τα 4.500 μέτρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιοχή ανυψωμένων λιθοσφαιρών στη Γη. Το εσωτερικό της πεδιάδας είναι επίπεδο με εσωτερική αποστράγγιση, χαμηλά ποσοστά βροχοπτώσεων και χαμηλούς ρυθμούς διάβρωσης.

Σύμφωνα με το timesofindia, αυτό το μοναδικό γεωγραφικό χαρακτηριστικό παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις που καθιστούν δύσκολη την πτήση πάνω από την περιοχή για τα εμπορικά αεροσκάφη. 

Το υψόμετρο

Ο κύριος λόγος που τα αεροσκάφη αποφεύγουν τη θιβετιανή πεδιάδα είναι το ακραίο υψόμετρο. Η υψηλή υψομετρική ζώνη σημαίνει ότι ο αέρας είναι πολύ πιο αραιός, γεγονός που επηρεάζει την απόδοση των κινητήρων των αεροσκαφών. Οι κινητήρες τζετ εξαρτώνται από μία συγκεκριμένη πυκνότητα αέρα για να λειτουργούν αποδοτικά, και τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου σε τέτοιες υψομετρικές ζώνες μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση κινητήρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αποτυχία κινητήρα, όπου το αεροσκάφος θα χρειαστεί να κατέβει γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο με μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου.




Ο απρόβλεπτος καιρός

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός. Η θιβετιανή πεδιάδα είναι γνωστή για τις ακραίες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες της. Ισχυροί άνεμοι, έντονη ανατάραξη και ξαφνικές αλλαγές στον καιρό, ενδέχεται να αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για τα αεροσκάφη. Η περιοχή είναι επίσης επιρρεπής σε έντονες καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα αεροσκάφη. Αυτές οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη τη ναυσιπλοΐα των πιλότων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων. 


Το δύσκολο έδαφος

Το έδαφος της θιβετιανής πεδιάδας αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα ανησυχίας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τραχιούς ορεινούς όγκους, με κορυφές που συχνά ξεπερνούν τα 7.000 μέτρα. Το Όρος Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή του κόσμου με υψόμετρο 8.848 μέτρων, βρίσκεται στα σύνορα της θιβετιανής πεδιάδας. Η πτήση πάνω από τέτοιο υψομετρικό έδαφος αφήνει ελάχιστο περιθώριο για λάθη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν το αεροσκάφος αντιμετώπιζε προβλήματα με τον κινητήρα ή άλλες δυσλειτουργίες, οι επιλογές για ασφαλή προσγείωση στην περιοχή θα ήταν περιορισμένες. Η έλλειψη κατάλληλων τοποθεσιών εκτάκτου προσγείωσης προσθέτει στον κίνδυνο.
 

Περιορισμένος έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας

Ο έλεγχος της αεροπορικής κυκλοφορίας αποτελεί επίσης πρόκληση στο Θιβέτ. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και διαθέτει λίγα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις αεροναυτιλίας. Αυτό καθιστά δύσκολη την έγκαιρη ενημέρωση και υποστήριξη των πιλότων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η έλλειψη υποδομών σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν λιγότεροι ναυτιλιακοί βοηθοί, καθιστώντας πιο δύσκολη την ασφαλή πλοήγηση των πιλότων στην περιοχή.



Η γεωπολιτική κατάσταση

Η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή διαδραματίζει επίσης ρόλο. Η θιβετιανή πεδιάδα βρίσκεται σε μία πολιτικά ευαίσθητη περιοχή, με την Κίνα, την Ινδία και πολλές άλλες χώρες να έχουν εδαφικές διαφορές στην περιοχή. Αυτό μπορεί να περιπλέξει τον σχεδιασμό των πτήσεων και τις πτήσεις, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να πλοηγούνται σε περίπλοκους κανονισμούς και περιορισμούς εναέριου χώρου. Οι πολιτικές εντάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ελέγχου αεροπορικής κυκλοφορίας και άλλης υποστήριξης για τις πτήσεις στην περιοχή.
 

Τα ατυχήματα

Ιστορικά, έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά που αναδεικνύουν τους κινδύνους της πτήσης πάνω από τη θιβετιανή πεδιάδα. Για παράδειγμα, το 1992, η Πτήση 358 της China Airlines, ένα Boeing 747, υπέστη έντονη ανατάραξη, ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Το 2002, ένα ελικόπτερο Mi-26 ρωσικής κατασκευής κατέπεσε στην περιοχή, με 19 άτομα να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την πτήση πάνω από το Θιβέτ.