Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Για το ελαιόλαδο και τις τιμές από τον Καπελλακη-Μαλλιαρα Δημήτριο


  Αρκετοί είναι αυτοί, μαζί τους κι εμείς, οι οποίοι έχουν τελειώσει με τη διαδικασία της συγκομιδης του ελαιοκαρπου και έχουν βγάλει το λάδι τους. Αυτοί...  


 

που κατάφεραν να βγάλουν και μια εύλογη ποσότητα μπορούν να πουλήσουν εννοείται και εδώ είναι που συνήθως αρχίζει η γκρίνια ανάμεσα σε παραγωγούς και αγοραστές.

Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος αγοραστής είναι μπερδεμένος από τις διάφορες τιμές που βλέπει ανάμεσα σε παρατηρητήρια τιμών, ελαιοτριβεια, παραγωγούς, εμπόρους και σούπερμαρκετ.. Οι τιμές έχουν απόκλιση φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους.. Εννοείται ο μέσος παραγωγός έχει καταλάβει και βιωσει πλέον ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα έξοδα του και ταυτόχρονα - με τη κλιματική αλλαγή και τις αντίξοες συνθήκες - βλέπει τη σοδειά του να φτάνει οριακά σε επίπεδο να καλύψει τις δικές του ανάγκες, με λίγα λόγια να φτάσει πρωτίστως το λάδι για αυτόν και την οικογένειά του και με ότι περισσέψει να καλύψει - ίσως - μέρος από τα έξοδα του. Το τελευταίο διάστημα λοιπόν ο μέσος παραγωγός αναγκαστικά έχει αυξήσει τη τιμή στο λίτρο πολύ απλά για να μη "μπαίνει μέσα" που λέμε. Ο μέσος αγοραστής τώρα θα γκρινιάζει γιατί θυμάται την εποχή που αγόραζε το λάδι με 3 και 4 ευρώ το λίτρο και εννοείται οι τιμές των 9, 10 και 12 που θα βλέπει φέτος από αρκετούς θα του φαίνονται παράλογες. Έξω από τον χορό όμως εύκολα τα λένε μερικοί. Η αλήθεια είναι ότι επιτέλους το λάδι και μιλάω συγκεκριμένα για το ανώτατο λάδι που είναι στη κατηγορία "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο" φαίνεται ότι πάει να αποκτήσει μια τιμή (παραγωγού) που του άρμοζε πάντα. Σα παραγωγός ελαιόλαδου (έξτρα Παρθένου από βιολογικούς ελαιώνες) από τη μια χαίρομαι που το προϊόν αυτό παει να αποκτήσει μια καλή αξία από την άλλη θλιβομαι που το μέσο επίπεδο των Ελλήνων, ειδικά, είναι τόσο χαμηλό σε θέματα διατροφικης αξίας και εκτίμησης των αριστων, εκλεκτων αγαθών - βιολογικών πλέον και φυσικά πιστοποιημενων μετά από χημικη αναλυση σε εγκεκριμένο χημείο του κράτους, για να γνωρίζει ο κάθε αγοραστής τι παίρνει και τι τρώει. Προσωπικά δε θα κάτσω να ασχοληθώ με τον καθενα εκεί έξω που δε γνωρίζει την διαφορά του έξτρα Παρθένου, με το παρθένο, το εξευγενισμενο, το χημικά επεξεργασμενο (σουπερμαρκετ) και τα βάζει όλα στο ίδιο τσουβάλι, ακόμα και τη διαφορά ανάμεσα στον σοβαρό, επαγγελματία παραγωγό που θα κάνει ανάλυση το προϊόν του σε σχέση με αυτόν που απλά θα βάλει μια τιμή (της τάξης των 5, 6 και 7) σε ένα λάδι που δε ξέρει τα νούμερα του και τη κατηγορία του και πολύ πιθανο θα είναι και το περσινο που του έμεινε στο ράφι! Έτσι κι αλλιώς το σταθερό αγοραστικό μας κοινό αποτελείται από ιδιώτες, γευσιγνωστες, μάγειρες και γνωστες του ελαιολάδου, οι οποίοι θα δώσουν μερικά ευρώ παραπάνω για να πάρουν ένα πιστοποιημενο ανωτατο βιολογικό προϊόν. Όταν λοιπόν βλέπουμε έναν παραγωγό να έχει κάνει την ανάλυση του και με τα νούμερα στη πράξη να έχει πιάσει την ανώτατη κατηγορία (οξυτητα < 0.8 ) μπορεί κάλλιστα να βάλει μια τιμή της τάξης των 10 ευρώ στο λίτρο (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι πολυφαινολες είναι της τάξης των 250mg/kg) ή τιμή εκτοξεύεται και στα 12 με 13 ευρώ στο λίτρο αφού το λάδι πλέον αποκτά τον "ισχυρισμό υγείας". Σε αυτή τη περίπτωση ο παραγωγός δεν πρέπει να επιδέχεται παζάρια. Την ίδια στιγμή το χημικά επεξεργασμενο ελαιόλαδο πωλείται με προσφορά στα 12 και 13 στο λίτρο (αρχική τιμή 15 στο λιτρο) γιατί αρα να μην έχει την ίδια τιμή και το άριστο, έξτρα παρθένο, βιολογικό λάδι του παραγωγού?

Καλό και πρεπον είναι γενικά οι παραγωγοί να κανουν την ανάλυση αυτή (οξύτητες, σταθερές, πολυφαινολες..) για να ξέρουν και οι ίδιοι τι ακριβώς πουλάνε και εννοείται να μπορούν να διαμορφώσουν μια λογική τιμή. Καλό και πρέπον επίσης είναι οι αγοραστές να κατανοήσουν τον κόπο και τα έξοδα του αγρότη και να αρχίσουν να εκτιμάνε αυτό το εξαιρετικά οφελιμο για την υγεία και ευεξία προϊόν που ονομάζεται "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο". Αυτά είχα να πω από τη μεριά μου ως μερακλης αγρότης και παραγωγός και ελπίζω τα πράματα να μπουν στη θεση τους έτσι ώστε να επωφεληθούν όλοι."

Δημήτριος Καπελλάκης Μαλλιάρας
Αγρότης ειδικού καθεστώτος
Ελαιοπαραγωγος