Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


15-17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Έχουν γίνει και γραφεί πολλά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου από 15 μέχρι 17 Νοεμβρίου 1973. Ποια...  

 
ήταν τα κίνητρα και ποιες οι δυνάμεις που οργάνωσαν τα γεγονότα; Ήταν αντιστασιακή ενέργεια ή σκοτεινή συνωμοσία, που έδωσε την αφορμή στην εκδήλωση του κινήματος της ομάδας του Ιωαννίδη; Ποιοι είχαν συμφέρον από τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου; Έχουν επικρατήσει οι ακόλουθες απόψεις:
1. Άποψη πρώτη. Ήταν ένα φυσιολογικό ξέσπασμα των φοιτητών με αντιστασιακά κίνητρα, προβάλλοντας αρχικά ως προκάλυμμα τα σπουδαστικά αιτήματά τους. Στην πορεία των γεγονότων υπεισήλθαν και άλλα στοιχεία, όπως εργάτες, οικοδόμοι κ.α., για τους δικούς τους λόγους.
2. Άποψη δεύτερη. Ήταν έργο της ομάδας του Ιωαννίδη, που εκμεταλλέυτηκε και εκτράχυνε τα γεγονότα, προκειμένου να δημιουργηθεί έκρυθμη κατάσταση, η οποία θα έδινε την αφορμή της εκδήλωσης του κινήματός της, το οποίο προετοίμαζε από τριμήνου και πλέον.
3. Άποψη τρίτη. Ήταν έργο των ΗΠΑ με βάση ένα τρίπτυχο, που απέβλεπε στην ανατροπή του Γ. Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν εξυπηρετούσε τα σχέδιά τους, την εγκατάσταση της εξουσίας του πειθήνιου Ιωαννίδη και μέσου αυτού στην ανατροπή του Μακαρίου, προκειμένου η Κύπρος να διχοτομηθεί, σύμφωνα με τα σχέδιά τους από τη δεκαετία του 1950, και να μεταβληθεί ως ένα <<αβύθιστο αμερικανικό αεροπλανοφόρο>>;


Ποια είναι η επικρατέστερη; Η καθεμιά και ο καθένας έχει σχηματίσει την άποψή της(του), με βάση την ενημέρωσή. Ορισμένοι αργότερα έχουν αναρωτηθεί, γιατί η κυβέρνηση του Σ. Μαρκεζίνη δεν επενέβη έγκαιρα, πριν το φοιτητικό κίνημα λάβει μεγάλες διαστάσεις; Γιατί δεν προέβηκε σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και νερού; Γιατί επέτρεψε τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού, όταν είναι γνωστό ότι ο στρατός διέθετε μηχανήματα, τα οποία θα εμπόδιζαν τις εκπομπές του; Έλεγχε την κατάσταση; Είχε τη δυνατότητα; Και πολλά άλλα θα έχει να ερευνήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο των γεγονότων έχουν ξεφύγει του σκοπού τους από την πρώτη χρονιά. Την απάντηση μας έδωσε, το 1987, ο ήρωας του Αλβανικού Μετώπου, Βουλευτής για πολλά χρόνια του Νομού Σερρών και Αντιπρόεδρος της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδης με την ακόλουθη στο τύπο δήλωσή του: << Η κομματική καπηλεία προεκάλεσεν σύγχυσιν και σκοπίμως εκαλλιέργησε τον μύθον περί πολλών θυμάτων εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, ενώ όπως απεδείχθη από υπευθύνους πηγάς και επίσημα στοιχεία, ουδέν θύμα υπήρξεν!...Επιτέλους είναι καιρός να σταματήση η διαστρέβλωσις της αληθείας και η δηλητηρίασις της κοινής γνώμης...με ασύστολα ψεύδη δεν στηρίζονται ιδανικά! >>.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

1. Ματαιώθηκε μια προσπάθεια, που θα οδηγούσε στην αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα και διευκόλυνε την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής και σκληρότερης δικτατορίας.
2. Εμποδίστηκε η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για ομαλοποίηση της πολιτικής καταστάσεως στη χώρα και διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 1974, μετά από μια δεκαετία.
3. Συνετέλεσε, κατά έμμεσο τρόπο, στην εκδήλωση του πραξικοπήματος τη 15η Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στην εισβολή της Τουρκίας σ΄ αυτήν. Γιατί με Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Παπαδόπουλο και Πρωθυπουργό τον Μαρκεζίνη δεν θα εκδηλωνόταν ποτέ το πραξικόπημα στην Κύπρο.


ΠΗΓΕΣ
1. Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1947 του Σόλωνος Ν. Γρηγοριάδη.
2. Τα <<ντοκουμέντα>> του Πολυτεχνείου του Μάνου Ν. Χατζηδάκη.
3. Φάκελος Κύπρου στη Βουλή της Ελλάδας.
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ.

1. Τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο έγιναν 40 ημέρες μετά την απόσυρση του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Τα γεγονότα, λοιπόν, του Πολυτεχνείου δεν εστράφησαν εναντίον του, αλλά κατά της πορείας προς ομαλοποίηση της πολιτικής καταστάσεως στη χώρα και διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους.
2. Στο Πόρισμά του ο Εισαγγελέας Δ. Τσεβάς έγραψε: <<Οι πάντες πλην φοιτητών εξεμεταλλεύθησαν το λεγόμενον φοιτητικόν κίνημα>>.
3. Ο Σπύρος Μαρκεζίνης δήλωσε:<<Το Πολυτεχνείο ούτε τη Δικτατορία θα διώξει, ούτε τη Δημοκρατία θα επαναφέρει. Θα αποτελέσει απλώς το πρόσχημα, που αναζητούσαν ο Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του, για να ανατρέψουν, μια εβδομάδα αργότερα, τον Παπαδόπουλο.>>

B.B.