Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Τι να κάνετε αν προσθέσατε πολύ κρασί στο φαγητό που μαγειρεύετε


  Ατυχήματα στην κουζίνα είναι κάτι συνηθισμένο, ακόμη και για τους πιο έμπειρους σεφ. Ίσως...  

 
να έχετε βάλει υπερβολικό αλάτι στο φαγητό σας ή να έχετε δημιουργήσει μια ρευστή μπεσαμέλ εξαιτίας λάθους στις αναλογίες των υλικών. Επίσης, μπορεί να προσθέσατε περισσότερη ποσότητα κρασιού από αυτή που απαιτείται.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς να διορθώσετε τις καταστάσεις αυτές και να "σώσετε" το πιάτο σας χωρίς να χρειαστεί να το πετάξετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερβολική ποσότητα κρασιού

Το κρασί μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη οξύτητα σε ορισμένα πιάτα, εφόσον χρησιμοποιείται στην κατάλληλη ποσότητα. Αν η ποσότητα είναι υπερβολική, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απογοητευτικό. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να διορθώσετε την κατάσταση όταν έχετε προσθέσει κατά λάθος πάρα πολύ κρασί σε ένα σιγοβράζον πιάτο.

Η σεφ Alex Guarnaschelli προτείνει να προσθέσετε βούτυρο ή ελαιόλαδο, τα οποία μπορούν να "εξουδετερώσουν" την έντονη γεύση του αλκοόλ. Αυτά τα υλικά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της οξύτητας και στη βελτίωση της συνολικής γεύσης του φαγητού.

Αν, αντίθετα, έχετε ρίξει επιπλέον κρασί σε ένα γλυκό, όπως μια τάρτα με φρούτα, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα μήλα και σταφίδες. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της γεύσης και θα μειώσει την ένταση που προέρχεται από το κρασί, κάνοντάς το πιο ευχάριστο στον ουρανίσκο. Με αυτές τις απλές αλλά αποτελεσματικές προτάσεις, μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη σας και να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα.

Το κρασί χάνει όλο το αλκοόλ του όταν βράζει με το φαγητό;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Βάσει μελετών, το αλκοόλ που περιέχει το κρασί, μπορεί όντως να εξαφανιστεί εντελώς από το φαγητό υπό την προϋπόθεση πως θα βράσει (μαζί με το φαγητό) για περίπου τρεις ώρες σε δυνατή φωτιά. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο Άκης Πετρετζίκης «όσο λιγότερη ώρα μαγειρέψεις το φαγητό με το κρασί, τόσο περισσότερο αλκοόλ θα παραμείνει. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά… Βλέπεις, ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την ταχύτητα εξάτμισης του αλκοόλ, είναι η επιφάνεια του σκεύους το οποίο χρησιμοποιείς. Όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια, λοιπόν, τόσο πιο γρήγορα θα “υποχωρήσει” το αλκοόλ. Τέλος, αν προσθέσεις το κρασί σου στο τέλος του μαγειρέματος (και δεν μαγειρευτεί καθόλου), τότε, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλκοόλ θα παραμείνει αυτούσιο μέσα στο φαγητό.

Βέβαια, αν το καλοσκεφτείς, δεν υπάρχουν και πολλά φαγητά τα οποία να θέλουν τρεις ώρες βράσιμο… Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάντα θα υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό αλκοόλ το οποίο θα παραμένει στο φαγητό, αμελητέο όμως, για να σε αποτρέψει από το να απολαύσεις την ιδιαίτερη γεύση που χαρίζει στα μαγειρευτά, τις σάλτσες ή τα γλυκά σου».

πηγή: mothersblog.gr