σε κατσαρόλα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι το καυτό λάδι να δημιουργήσει φωτιά. Όμως τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν κάποιες φορές, και παρόλο που είναι τρομακτικό, πρέπει να ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε.
Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας αν κάτι τέτοιο συμβεί και πάρει φωτιά το τηγάνι σας. Πάνω από όλα με τις παρακάτω συμβουλές θα γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε και θα κερδίσετε χρόνο ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και να μην τραυματιστείτε.
Τι πρέπει να κάνεις
-Κλείνεις την παροχή ρεύματος.
-Βάζεις πάνω στο τηγάνι ένα μεταλλικό καπάκι ώστε να σκεπάσει το σκεύος ώστε να μην τροφοδοτείται η φωτιά με οξυγόνο και να σβήσει.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις
-Ποτέ μην ρίξεις νερό σε μια φωτιά που προκλήθηκε από λιπαρή ουσία (λάδι, βούτυρο, οποιοδήποτε λίπος), επειδή αυτό θα λειτουργήσει σαν εκρηκτικό και η λιπαρή ουσία θα πεταχτεί πυροδοτώντας το σκεύος.
-Μην προσπαθήσεις να μετακινήσεις το τηγάνι γιατί η κίνηση αυτή μπορεί να συμβάλει στην διάδοση της φωτιάς.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παραμείνεις ψύχραιμος και να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τη φωτιά:
Μην ρίξεις νερό
Ποτέ μην προσπαθήσεις να σβήσεις τη φωτιά με νερό. Το νερό αντιδρά βίαια με το καυτό λάδι και μπορεί να προκαλέσει φλόγες και πιτσιλιές που θα εξαπλώσουν τη φωτιά.
Σβήσε την εστία
Αν μπορείς, σβήσε αμέσως την κουζίνα για να απομακρύνεις την πηγή θερμότητας. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η θερμοκρασία και να μη συνεχίσει να αναζωπυρώνεται η φωτιά.
Σκέπασε το τηγάνι
Τοποθέτησε ένα μεταλλικό καπάκι ή ένα ταψί πάνω από το τηγάνι. Η έλλειψη οξυγόνου θα πνίξει τις φλόγες. Μην χρησιμοποιείς γυάλινο καπάκι γιατί μπορεί να σπάσει.
Εάν δεν έχεις μεταλλικό καπάκι ή ταψί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό πανί καλά στραγγισμένο (προσοχή να μην είναι πολύ βρεγμένο) για να καλύψεις το τηγάνι.
Χρησιμοποίησε αλάτι ή μαγειρική σόδα
Αν η φωτιά είναι μικρή, μπορείς να ρίξεις αλάτι ή μαγειρική σόδα στο τηγάνι, καθώς αυτά τα υλικά απορροφούν τη θερμότητα και βοηθούν στην κατάσβεση. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσεις αλεύρι ή ζάχαρη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανάφλεξη.
Χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα κατάλληλο για φωτιές λαδιού
Εάν έχεις πυροσβεστήρα τύπου K (κατάλληλος για λίπη και έλαια) ή τύπου ABC, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να σβήσεις τη φωτιά.
Εκκένωσε τον χώρο και κάλεσε την πυροσβεστική αν η φωτιά επιμένει
Αν η φωτιά δεν σβήνει ή αν επεκτείνεται, βγες αμέσως από το σπίτι και κάλεσε την πυροσβεστική.
Συμβουλές για την αποφυγή φωτιάς σε τηγάνι
-Μην αφήνεις ποτέ το τηγάνι χωρίς επίβλεψη.
-Χρησιμοποίησε μέτρια θερμοκρασία όταν τηγανίζεις και έχε ένα καπάκι κοντά.
-Μην γεμίζεις υπερβολικά το τηγάνι με λάδι, καθώς μπορεί να ξεχειλίσει όταν θερμανθεί.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες να εξαπλωθεί η φωτιά και να διασφαλίσεις την ασφάλεια του χώρου σου.
Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας αν κάτι τέτοιο συμβεί και πάρει φωτιά το τηγάνι σας. Πάνω από όλα με τις παρακάτω συμβουλές θα γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε και θα κερδίσετε χρόνο ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και να μην τραυματιστείτε.
Τι πρέπει να κάνεις
-Κλείνεις την παροχή ρεύματος.
-Βάζεις πάνω στο τηγάνι ένα μεταλλικό καπάκι ώστε να σκεπάσει το σκεύος ώστε να μην τροφοδοτείται η φωτιά με οξυγόνο και να σβήσει.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις
-Ποτέ μην ρίξεις νερό σε μια φωτιά που προκλήθηκε από λιπαρή ουσία (λάδι, βούτυρο, οποιοδήποτε λίπος), επειδή αυτό θα λειτουργήσει σαν εκρηκτικό και η λιπαρή ουσία θα πεταχτεί πυροδοτώντας το σκεύος.
-Μην προσπαθήσεις να μετακινήσεις το τηγάνι γιατί η κίνηση αυτή μπορεί να συμβάλει στην διάδοση της φωτιάς.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παραμείνεις ψύχραιμος και να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τη φωτιά:
Μην ρίξεις νερό
Ποτέ μην προσπαθήσεις να σβήσεις τη φωτιά με νερό. Το νερό αντιδρά βίαια με το καυτό λάδι και μπορεί να προκαλέσει φλόγες και πιτσιλιές που θα εξαπλώσουν τη φωτιά.
Σβήσε την εστία
Αν μπορείς, σβήσε αμέσως την κουζίνα για να απομακρύνεις την πηγή θερμότητας. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η θερμοκρασία και να μη συνεχίσει να αναζωπυρώνεται η φωτιά.
Σκέπασε το τηγάνι
Τοποθέτησε ένα μεταλλικό καπάκι ή ένα ταψί πάνω από το τηγάνι. Η έλλειψη οξυγόνου θα πνίξει τις φλόγες. Μην χρησιμοποιείς γυάλινο καπάκι γιατί μπορεί να σπάσει.
Εάν δεν έχεις μεταλλικό καπάκι ή ταψί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό πανί καλά στραγγισμένο (προσοχή να μην είναι πολύ βρεγμένο) για να καλύψεις το τηγάνι.
Χρησιμοποίησε αλάτι ή μαγειρική σόδα
Αν η φωτιά είναι μικρή, μπορείς να ρίξεις αλάτι ή μαγειρική σόδα στο τηγάνι, καθώς αυτά τα υλικά απορροφούν τη θερμότητα και βοηθούν στην κατάσβεση. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσεις αλεύρι ή ζάχαρη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανάφλεξη.
Χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα κατάλληλο για φωτιές λαδιού
Εάν έχεις πυροσβεστήρα τύπου K (κατάλληλος για λίπη και έλαια) ή τύπου ABC, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να σβήσεις τη φωτιά.
Εκκένωσε τον χώρο και κάλεσε την πυροσβεστική αν η φωτιά επιμένει
Αν η φωτιά δεν σβήνει ή αν επεκτείνεται, βγες αμέσως από το σπίτι και κάλεσε την πυροσβεστική.
Συμβουλές για την αποφυγή φωτιάς σε τηγάνι
-Μην αφήνεις ποτέ το τηγάνι χωρίς επίβλεψη.
-Χρησιμοποίησε μέτρια θερμοκρασία όταν τηγανίζεις και έχε ένα καπάκι κοντά.
-Μην γεμίζεις υπερβολικά το τηγάνι με λάδι, καθώς μπορεί να ξεχειλίσει όταν θερμανθεί.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες να εξαπλωθεί η φωτιά και να διασφαλίσεις την ασφάλεια του χώρου σου.
Πηγή: e-howto.gr