Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο απλά και γρήγορα πιάτα για να φτιάξει κανείς. Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας σεφ για να μαγειρέψετε μακαρόνια και να τα συνδυάσετε με τη σάλτσα της επιλογής σας.
Γιατί το λάδι στο νερό βρασμού είναι λάθος
Ωστόσο, η απλότητα της διαδικασίας συχνά οδηγεί σε μικρά, αλλά σημαντικά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η προσθήκη λαδιού στο νερό βρασμού για να αποφευχθεί το κόλλημα των ζυμαρικών – μια πρακτική που πολλοί ακολουθούμε χωρίς να γνωρίζουμε ότι είναι περιττή και ίσως επιζήμια.
Πιθανότατα δεν έχετε σκεφτεί ότι αυτό είναι λάθος, γιατί έτσι μάθατε να τα φτιάχνετε, αλλά ξέρατε ότι η προσθήκη λαδιού στο νερό μπορεί πραγματικά να καταστρέψει το φαγητό σας;
Όλα αυτά πηγαίνουν πίσω στην απλή ιδέα της επιστήμης την οποία όλοι μάθαμε ως παιδιά – το λάδι δεν αναμιγνύεται με νερό.
Ακόμη και όταν συνδυάζετε τα δύο υγρά, τελικά θα διαχωριστούν και το λάδι θα επιπλέει στην κορυφή καθώς είναι λιγότερο πυκνό από το νερό.
Έτσι, όταν προσθέτετε λάδι στο βραστό νερό, μόνο μια ελάχιστη ποσότητα θα πάει στο ζυμαρικό.
Το λάδι που επιπλέει στην κορυφή κολλάει πάνω στα ζυμαρικά όταν πηγαίνετε να στραγγίξετε τα ζυμαρικά, κάνοντας τα λιπαρά και δύσκολο για τη σάλτσα να κολλήσει.
Ο ευκολότερος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι ένα μεγάλο δοχείο και άφθονο νερό για να βράσει το ζυμαρικό μέσα.
Ο κανόνας είναι να χρησιμοποιήσετε τρία λίτρα νερού για κάθε 250 γραμμάρια ζυμαρικών. Περιστασιακά ανακατεύετε τα ζυμαρικά καθώς μαγειρεύονται.
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που μπορεί να κάνετε όταν πρόκειται για ζυμαρικά είναι να τα σουρώσετε.
Σύμφωνα με το Bon Appetit, το νερό των ζυμαρικών, ή όπως το αποκαλούν “υγρό χρυσό”, μπορεί να ανυψώσει τη σάλτσα σας.
Αποδεικνύεται ότι αυτό το υγρό είναι ακριβώς το πράγμα που χρειάζεστε για γαλακτωματοποίηση, που έχει ως αποτέλεσμα μια μεταξωτή λεία σάλτσα με την τέλεια συνοχή.
Ωστόσο, η απλότητα της διαδικασίας συχνά οδηγεί σε μικρά, αλλά σημαντικά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η προσθήκη λαδιού στο νερό βρασμού για να αποφευχθεί το κόλλημα των ζυμαρικών – μια πρακτική που πολλοί ακολουθούμε χωρίς να γνωρίζουμε ότι είναι περιττή και ίσως επιζήμια.
Πιθανότατα δεν έχετε σκεφτεί ότι αυτό είναι λάθος, γιατί έτσι μάθατε να τα φτιάχνετε, αλλά ξέρατε ότι η προσθήκη λαδιού στο νερό μπορεί πραγματικά να καταστρέψει το φαγητό σας;
Όλα αυτά πηγαίνουν πίσω στην απλή ιδέα της επιστήμης την οποία όλοι μάθαμε ως παιδιά – το λάδι δεν αναμιγνύεται με νερό.
Ακόμη και όταν συνδυάζετε τα δύο υγρά, τελικά θα διαχωριστούν και το λάδι θα επιπλέει στην κορυφή καθώς είναι λιγότερο πυκνό από το νερό.
Έτσι, όταν προσθέτετε λάδι στο βραστό νερό, μόνο μια ελάχιστη ποσότητα θα πάει στο ζυμαρικό.
Το λάδι που επιπλέει στην κορυφή κολλάει πάνω στα ζυμαρικά όταν πηγαίνετε να στραγγίξετε τα ζυμαρικά, κάνοντας τα λιπαρά και δύσκολο για τη σάλτσα να κολλήσει.
Ο ευκολότερος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι ένα μεγάλο δοχείο και άφθονο νερό για να βράσει το ζυμαρικό μέσα.
Ο κανόνας είναι να χρησιμοποιήσετε τρία λίτρα νερού για κάθε 250 γραμμάρια ζυμαρικών. Περιστασιακά ανακατεύετε τα ζυμαρικά καθώς μαγειρεύονται.
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που μπορεί να κάνετε όταν πρόκειται για ζυμαρικά είναι να τα σουρώσετε.
Σύμφωνα με το Bon Appetit, το νερό των ζυμαρικών, ή όπως το αποκαλούν “υγρό χρυσό”, μπορεί να ανυψώσει τη σάλτσα σας.
Αποδεικνύεται ότι αυτό το υγρό είναι ακριβώς το πράγμα που χρειάζεστε για γαλακτωματοποίηση, που έχει ως αποτέλεσμα μια μεταξωτή λεία σάλτσα με την τέλεια συνοχή.
πηγή: toftiaxa.gr