Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Πόσο πουλιέται ένας τενεκές ελαιόλαδο; Οι τιμές σε Λακωνία, Μεσσηνία, Κρήτη


Δείτε πόσο πάει το λίτρο στο χωράφι και πόσο ο τενεκές από τους παραγωγούς

Οι τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου στη χώρα μας σημείωσαν πτώση το τελευταίο διάστημα, ενώ...  


 

η συγκομιδή της νέας σοδειάς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

  • Λακωνία: Από 6,50 ευρώ την Παρασκευή, στα 6,30 ευρώ το Σάββατο.
  • Κρήτη: Από 7,50 ευρώ πριν 10 ημέρες, στα 5 ευρώ την Κυριακή.
  • Μεσσηνία: Από 6,80 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, στα 6 ευρώ το Σαββατοκύριακο.

Κατά συνέπεια, ένας τενεκές ελαιόλαδο έχει χωρητικότητα 17 κιλών, οπότε η τιμή του εξαρτάται από την τιμή ανά κιλό. Με βάση τις τιμές παραγωγού που αναφέρθηκαν, αν η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 5 έως 7 ευρώ/λίτρο, τότε ένας τενεκές 17 κιλών θα κοστίζει περίπου 85 έως 119 ευρώ στην παραγωγή.

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή επηρεάζεται από την ποιότητα, την περιοχή προέλευσης, και το αν αγοράζεται απευθείας από τον παραγωγό ή μέσω εμπορικών δικτύων.

Στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές παραμένουν υψηλές, κυμαινόμενες από 7,25 έως 16,20 ευρώ το λίτρο.

Ο ελαιοπαραγωγός Μύρων Χιλετζάκης επισήμανε ότι οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 5 έως 7 ευρώ/λίτρο, ενώ το λάδι διατίθεται στα ελαιοτριβεία με αποδείξεις ή τιμολόγια στα 7 ευρώ/λίτρο.  

Ο ίδιος τόνισε πως πέρυσι η παραγωγή ήταν 350.000 τόνοι, αλλά η πλειονότητα του λαδιού αγοράστηκε σε χαμηλές τιμές (4,5-5,5 ευρώ), για να φτάσει στη λιανική με υπερβολικά περιθώρια κέρδους. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φετινή ξηρασία, που επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή, με την απόδοση του καρπού να είναι χαμηλή (10 κιλά ελιές για 1 κιλό λάδι, αντί για 4 κιλά αν υπήρχαν επαρκείς βροχοπτώσεις).

Προβλέψεις για την παραγωγή ελαιόλαδου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική παραγωγή για την περίοδο 2024-2025 θα φτάσει τους 250.000 τόνους, αυξημένη κατά 42,9% σε σχέση με τους 175.000 τόνους της περιόδου 2023-2024. Ωστόσο, η ανομβρία έχει προκαλέσει προβλήματα, όπως:

  • Μειωμένη απόδοση του καρπού.
  • Ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές σε πολλές περιοχές.
  • Αυξημένα κόστη παραγωγής (υψηλά ημερομίσθια, έξοδα για φάρμακα, νερό και ρεύμα).

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν άδειες και τα φρέσκα λάδια δεν έχουν ακόμη φτάσει στην αγορά.