Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Πώς να σταματήσετε να κλαίτε όταν κόβετε κρεμμύδια – Το κόλπο που προτείνει γιατρός


Ο «χημικός ένοχος» είναι το προπανθεϊκό S-οξείδιο
 
Ένας χρήστης του TikTok που παραπονέθηκε ότι κλαίει «πάρα πολύ» όταν... 

 
κόβει κρεμμύδια στάθηκε η αφορμή για τον γιατρό Joe Whittington να μοιραστεί μια στρατηγική κοπής που υπόσχεται ότι είναι καλύτερη από όλες τις υπόλοιπες.

«Θα σας διδάξω πώς να μην κλάψετε ποτέ ξανά κόβοντας κρεμμύδια», δήλωσε ο γιατρός στο TikTok εξηγώντας στους 2,1 εκατομμύρια ακολούθους του, ότι ο τεμαχισμός ενός κρεμμυδιού απελευθερώνει ενώσεις θείου που αντιδρούν με τα ένζυμα μέσα στο λαχανικό και σχηματίζουν ένα αέριο που ερεθίζει τα μάτια, προκαλώντας τα δάκρυα.

Ο «χημικός ένοχος» είναι το προπανθεϊκό S-οξείδιο – ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα κρεμμύδια για να προστατευτούν από το να φαγωθούν από τα ζώα.

Τα λευκά, κίτρινα και κόκκινα κρεμμύδια έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις του ενζύμου, ενώ τα γλυκά, τα πράσινα κρεμμύδια και τα μικρά κρεμμυδάκια δεν έχουν τόση ποσότητα.