Αρωματικό και άκρως απολαυστικό
Υλικά
- 500 γρ. πράσα, 80 γρ. κομμένα κατά μήκος σε λωρίδες, τα υπόλοιπα σε λεπτές φέτες
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 75 γρ. βούτυρο
- 2 στελέχη σέλινου, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. ρύζι για ριζότο
- 175 ml λευκό κρασί
- 1- 1,5 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μέσα τα 80 γρ. πράσα και σοτάρετε τα για 5- 8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε από το τηγάνι, αφήνοντας το λάδι πίσω, και αφήστε το στην άκρη.
- Ρίξτε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι σε χαμηλή- μέτρια φωτιά και προσθέστε 25 γρ. από το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίξτε μέσα το σέλινο, τα καρότα και το πράσο σε φέτες. Ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και βάλτε το καπάκι. Τηγανίστε για 15- 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν το σέλινο, τα καρότα και τα πράσα.
- Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για να καλυφθεί από τα λαχανικά με το βούτυρο. Ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Ρίξτε το λευκό κρασί, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και αλατοπιπερώστε καλά.
- Προσθέστε μια κουτάλα από τον ζεστό ζωμό και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Ρίξτε άλλη μια κουτάλα, ανακατέψτε ξανά, όσο το ρύζι απορροφά το ζωμό, και επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και το ρύζι να είναι al dente -αυτό θα πάρει περίπου 20 λεπτά. Αν σας τελειώσει ο ζωμός, μπορείτε είτε να φτιάξετε λίγο περισσότερο είτε να χρησιμοποιήσετε βραστό νερό από τον βραστήρα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο. Στρώστε σε μπολ ή σε πιάτα, τρίψτε επιπλέον παρμεζάνα και γαρνίρετε με τις τηγανητές λωρίδες πράσου. Σερβίρετε αμέσως.