Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι απλά μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Θα μπορούσε, μάλιστα, να χαρακτηριστεί και ως το «εθνικό μας ρόφημα». Ο ...
στιγμιαίος καφές, που ως κρύος είναι ο γνωστός σε όλους μας φραπέ, «γεννήθηκε» το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας εργαζόμενος έκανε τη μεγάλη «ανακάλυψη»: ανακάτεψε στο σέικερ στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό. Από τότε, η παγωμένη εκδοχή του στιγμιαίου καφέ διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και ταυτίστηκε με την ελληνική κουλτούρα.
Εκτός, όμως, από την απόλαυση, ο στιγμιαίος καφές έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα, που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.
Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων, που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως το Πάρκινσον και η άνοια.
Στιγμιαίος καφές: 4+1 οφέλη για την υγεία που θα σας εκπλήξουν
Πιο αναλυτικά και με βάση πάντα την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, ο στιγμιαίος καφές προσφέρει:
1.Ενίσχυση της αντιοξειδωτικής μας ικανότητας
Θεωρείται σήμερα ένα φυσικό αντιγηραντικό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές τα χλωρογενικά οξέα. Τα εν λόγω συστατικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη γήρανση των κυττάρων μας.
2. Μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά
Η πρόσληψη καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% και τις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 15% σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ.
3. Πρόληψη εγκεφαλικών δυσλειτουργιών
Ο στιγμιαίος καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κέντρων και την μεγαλύτερη τόνωση και εγρήγορση. Παράλληλα τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν σήμερα συσχετιστεί με προστασία από εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές, όπως το Πάρκινσον και η άνοια
4. Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ένα νόσημα με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης. Χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ερευνητικά δεδομένα έχουν ταυτίσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του.
5. Βελτίωση ηπατικής λειτουργίας
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο ηπατικών δυσλειτουργιών. Από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μετα-ανάλυσης, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Gastroenterology & Hepatology και περιλάμβανε σειρά επιμέρους μελετών, φάνηκε ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές στο συκώτι, σε άτομα που πίνουν καφέ, είναι σημαντικά χαμηλότερος.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι.
Ένα ποτήρι κρύου στιγμιαίου καφέ (300 ml με 5 γραμμάρια καφέ) περιέχει περίπου 1γρ αντιοξειδωτικών, μια κούπα ζεστού στιγμιαίου (200 ml με 4 γραμμάρια καφέ) περιέχει 860mg αντιοξειδωτικών, ενώ ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι (150 ml) περιέχει 172 mg αντιοξειδωτικών και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι 144 mg αντιοξειδωτικών.
Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφήςhealthstories.gr