Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Κιμάς: Πόσο καιρό μπορεί να μείνει στο ψυγείο - Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

 

   Ο κιμάς είναι βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες, αλλά έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής στο ψυγείο, γι' αυτό είναι σημαντικό να τον καταναλώσετε εγκαίρως για να μην πάει χαμένος. Διαβάστε παρακάτω για...  


 

να μάθετε πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ο κιμάς στο ψυγείο και πώς να τον αποθηκεύετε σωστά.

Πόσο καιρό διαρκεί ο κιμάς στο ψυγείο; 


Ένας πακέτο μοσχαρίσιου κιμά μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέχρι δύο ημέρες από την ημέρα της αγοράς. Μετά από αυτό το διάστημα, είναι καλύτερο είτε να τον μαγειρέψετε είτε να τον καταψύξετε, καθώς η κατάψυξη είναι μια καλή λύση για μεγαλύτερη διάρκεια. Αν και το USDA συνιστά την κατανάλωση του κιμά μέσα σε δύο ημέρες, μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, ανάλογα με την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας. Συγκεκριμένα, αν έχετε αγοράσει κιμά τέσσερις ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης του, είναι πιθανόν να είναι ασφαλές να τον χρησιμοποιήσετε μετά τις δύο ημέρες.

Γιατί ο κιμάς έχει μικρή διάρκεια ζωής στο ψυγείο;


Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και ο κιμάς είναι ευαίσθητος στην ανάπτυξη βακτηρίων. Όπως εξηγεί το USDA, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 °C και 60°C, επομένως είναι σημαντικόνα χρησιμοποιείτετον κιμά το συντομότεροδυνατό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίωνόπως το E. coli. Η E. coli σκοτώνεταιμε το σχολαστικό μαγείρεμα, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο κιμάςσας φτάνει σε θερμοκρασία 71°C όταν ψήνεται. Η σωστήαποθήκευση είναιεπίσης ζωτικήςσημασίας για τη διατήρηση της φρεσκάδας και την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Τρόπος αποθήκευσης του κιμά


Όταν αποθηκεύετε κιμά στο ψυγείο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο είναι κατάλληλη. Τα ψυγεία πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 4 °C ή χαμηλότερη, σύμφωνα με το USDA . Η θερμοκρασία του ψυγείου είναι σημαντικήγια τη διατήρηση φρέσκων τροφίμων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Εκτός από τη θερμοκρασία, όπου φυλάσσεται o κιμάς έχει επίσης σημασία να τον αποθηκεύσετε στο κάτω ράφι του ψυγείου (η ίδια συμβουλή ισχύει και για άλλα ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά). Ο κιμάς βοδινού έχει συχνά χυμούς, οι οποίοι περιέχουν βακτήρια, και εάν έρθει σε επαφή με άλλα ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση. Όταν αποθηκευτεί σωστά, ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και δύο ημέρες.

πηγή: jenny.gr