Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Ένα μόνο υλικό αρκεί για να καθαρίστε εύκολα τον φούρνο σας και τα καμένα υπολείμματα

 
Αν δυσκολεύεστε με τα καμένα υπολείμματα και το καθάρισμα του φούρνου σας, ένα και μόνο υλικό αρκεί για να κάνετε αυτή τη δουλειά εύκολα και γρήγορα. Μάλιστα...  

 
θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια για να μπορείτε να έχετε έναν καθαρό φούρνο χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε κάποιο εμπορικό καθαριστικό.

Ο λόγος για την μαγειρική σόδα που είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για τον καθαρισμό του φούρνου. Είναι οικονομική, φυσική, ήπια λειαντική σκόνη που βοηθά στην απομάκρυνση των επίμονων λεκέδων και λειτουργεί ως αποσμητικό, αφήνοντας τον φούρνο σας να μυρίζει φρεσκάδα.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως ξύδι, για να ενισχύσετε τη δύναμη καθαρισμού και να αφαιρέσετε τη λιπαρή επίστρωση που συχνά καλύπτει τον φούρνο.

Τι θα χρειαστείτε

Μαγειρική σόδα
Λευκό αποσταγμένο ξύδι
Σφουγγάρι
Πανάκια μικροϊνών
Ψεκαστήρι

Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα απομακρύνει εύκολα τη βρωμιά από τον φούρνο. Ξεκινήστε με ένα γρήγορο ατμόλουτρο και στη συνέχεια εφαρμόστε πάστα μαγειρικής σόδας σε όλη την επιφάνεια. Αφήστε το μείγμα να δράσει για μία ώρα ή όλη τη νύχτα και σκουπίστε την επόμενη μέρα για να αποκαλύψετε έναν καθαρό, λαμπερό φούρνο.

Αδειάστε τον φούρνο και χρησιμοποιήστε ατμό

Αφαιρέστε τις σχάρες και τα προστατευτικά φούρνου. Για να διευκολύνετε τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ατμό για να μαλακώσετε τους επίμονους λεκέδες.

Αφήστε τις σχάρες μέσα στον φούρνο και τοποθετήστε ένα πυρίμαχο μπολ ή ένα ταψί χωρητικότητας δύο λίτρων ή περισσότερο γεμάτο με κρύο νερό. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 230°C και το χρονόμετρο στα 30-60 λεπτά. Όσο περισσότερη η βρωμιά, τόσο περισσότερο θα πρέπει να παραμείνει το δοχείο στον φούρνο.

Σβήστε τον φούρνο και αφήστε την πόρτα κλειστή μέχρι να κρυώσει εντελώς. Η βρωμιά θα μαλακώσει και θα είναι έτοιμη για καθαρισμό.

Φτιάξτε μια πάστα καθαρισμού

Αναμείξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και δύο κουταλιές της σούπας νερό σε ένα μικρό μπολ για να φτιάξετε μια λεπτή πάστα. Διπλασιάστε τη συνταγή αν ο φούρνος σας είναι μεγάλος.

Συμβουλή: Για να ενισχύσετε τη δύναμη απολίπανσης, αντικαταστήστε μία κουταλιά της σούπας νερό με μία κουταλιά υγρό πιάτων που περιέχει απολιπαντικό.

Εφαρμόστε την πάστα και αφήστε τη να δράσει

Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή καθαρό πινέλο για να απλώσετε την πάστα στα τοιχώματα, στον πάτο και στο εσωτερικό της πόρτας του φούρνου. Αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής τόσο για μεταλλικές όσο και για γυάλινες επιφάνειες.

Μην απλώσετε την πάστα σε ηλεκτρικές αντιστάσεις και αεραγωγούς. Κλείστε την πόρτα του φούρνου και αφήστε την πάστα να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα.

Καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου

Ενώ η μαγειρική σόδα δρα στον φούρνο, καθαρίστε τις σχάρες. Τοποθετήστε τις σε έναν άδειο νεροχύτη, μπανιέρα ή σε σακούλες βαρέως τύπου και ψεκάστε τις με λευκό αποσταγμένο ξύδι. Πασπαλίστε τις σχάρες με μαγειρική σόδα. Όταν σταματήσει να αφρίζει, προσθέστε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως και αφήστε τις να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα. Σκουπίστε την πάστα και επαναφέρετε τον φούρνο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον φούρνο σας

Η συχνότητα εξαρτάται από τη χρήση του φούρνου. Οι λεκέδες και τα ξεχειλίσματα πρέπει να καθαρίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Συνιστάται εποχιακός καθαρισμός ή καθαρισμός όταν μυρίζετε καπνό ή λιπαρή οσμή κατά τη χρήση του φούρνου.

Επιπλέον συμβουλές για να διατηρείτε τον φούρνο σας καθαρό

Όταν είναι δυνατόν, καλύψτε τα φαγητά με καπάκι, αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί για να αποφύγετε πιτσιλίσματα
Μην γεμίζετε υπερβολικά τα ταψιά για να αποτρέψετε υπερχειλίσεις
Χρησιμοποιείτε τακτικά τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου
Καθαρίστε άμεσα τα «ξεχειλίσματα» μόλις ο φούρνος κρυώσει αρκετά για ασφαλή καθαρισμό

Πηγή: oloygeia.gr