Μα πώς γίνονται, επιτέλους, αυτά τα καραμελωμένα κρεμμύδια που ακούμε παντού; Είναι χρήσιμα για πολλές συνταγές ή για γαρνιτούρα. Αυτό...
που είναι καλό να γνωρίζουμε είναι ότι το καραμέλωμα είναι μια μαγειρική τεχνική που θέλει το χρόνο του και τον τρόπο του.
Τα κρεμμύδια πρέπει να μαγειρεύονται αργά με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν την απίστευτη γεύση τους.
Τα κρεμμύδια είναι από φυσικού τους γλυκά και όταν σιγομαγειρεύονται για αρκετό διάστημα, τότε τα φυσικά τους σάκχαρα καραμελώνουν, δημιουργώντας ένα υπέροχο και γευστικό αποτέλεσμα.
Φυσικά, οι ποσότητες εξαρτώνται από το πόσα καραμελωμένα κρεμμύδια θέλετε να φτιάξετε. Τα 5 μεγάλα ωμά κρεμμύδια αποδίδουν περίπου 2 φλιτζάνια καραμελωμένα κρεμμύδια.
Υλικά
Τα κρεμμύδια πρέπει να μαγειρεύονται αργά με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν την απίστευτη γεύση τους.
Τα κρεμμύδια είναι από φυσικού τους γλυκά και όταν σιγομαγειρεύονται για αρκετό διάστημα, τότε τα φυσικά τους σάκχαρα καραμελώνουν, δημιουργώντας ένα υπέροχο και γευστικό αποτέλεσμα.
Φυσικά, οι ποσότητες εξαρτώνται από το πόσα καραμελωμένα κρεμμύδια θέλετε να φτιάξετε. Τα 5 μεγάλα ωμά κρεμμύδια αποδίδουν περίπου 2 φλιτζάνια καραμελωμένα κρεμμύδια.
Υλικά
Mεγάλα κρεμμύδια, κίτρινα και κόκκινα
Ελαιόλαδο
Βούτυρο (προαιρετικά)
Αλάτι
Ζάχαρη (προαιρετικά)
Βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε καρεδάκια.
Ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε χαμηλή κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε απαλά προκειμένου να «λαδωθούν» όλα τα κρεμμύδια.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος και τα αφήνουμε να ψηθούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή για να μην καούν ή στεγνώσουν τα κρεμμύδια.
Μετά από 10 λεπτά, ρίχνουμε λίγο αλάτι πάνω από τα κρεμμύδια, και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη για να βοηθήσουμε τη διαδικασία καραμελοποίησης.
Ένα μικρό κόλπο για να μην στεγνώσουν τα κρεμμύδια όσο ψήνονται είναι να προσθέσουμε ελάχιστο νερό στο τηγάνι, ανακατεύοντας κάθε λίγα λεπτά.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν ένα πλούσιο, καφέ χρώμα.
Στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ξύδι βαλσαμικό ή bourbon ή κρασί, «ξύνοντας» τον πάτο της κατσαρόλας, για να ενσωματώσουμε όλες τις γεύσεις στα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Πηγή: e-howto.gr