Η αγαπημένη μας λιχουδιά των Χριστουγέννων, τα μελομακάρονα, έχει ένα συστατικό που τους δίνει την υπέροχη γεύση τους αλλά παράλληλα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και...
μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Το συστατικό αυτό περιέχει κυρίως ζάχαρη, καθώς και ένα μείγμα αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων, σιδήρου, ψευδάργυρου και αντιοξειδωτικών. Εκτός από τη χρήση του ως φυσικό γλυκαντικό, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν και για τη θεραπεία του βήχα και τοπικά για τη θεραπεία εγκαυμάτων και την προώθηση της επούλωσης των πληγών.
Το γλυκό συστατικό στα μελομακάρονα και η διατροφική του αξία
Το μέλι είναι ένα σιροπιαστό υγρό που φτιάχνουν οι μέλισσες από φυτικό νέκταρ. Είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά τρόφιμα και διατίθεται σε πολλές μορφές. Έχει επίσης πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται σε πολλές σπιτικές θεραπείες και θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής.
Μία κουταλιά της σούπας ή 20 γραμμάρια (g) μέλι περιέχει:
Θερμίδες: 61
Λίπη: 0 γρ
Πρωτεΐνη: 0 γρ
Υδατάνθρακες: 17 γρ
Φυτικές ίνες: 0 γρ
Ριβοφλαβίνη: 1% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Χαλκός: 1% DV
Το μέλι είναι ουσιαστικά καθαρή ζάχαρη, χωρίς λιπαρά και μόνο ίχνη πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Περιέχει μικρές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν καταναλώνουν αρκετό ώστε να είναι μια σημαντική διατροφική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, γνωστές ως πολυφαινόλες.
Βοηθά σε καλύτερα για τα επίπεδα σακχάρου από την κανονική ζάχαρη
Όσον αφορά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, το μέλι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη έναντι της κανονικής ζάχαρης. Παρόλο που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως και άλλοι τύποι ζάχαρης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μια ορμόνη που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η καθημερινή πρόσληψη μελιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, ενώ το μέλι μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από την επεξεργασμένη ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, οι άνθρωποι πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένοι παραγωγοί αραιώνουν το μέλι με απλό σιρόπι. Αν και η νοθεία του μελιού είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες, παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα.
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στην πρόληψη του θανάτου υγιών κυττάρων -παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία και την υγεία της καρδιάς.
Μια μελέτη παρατήρησης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.500 άτομα άνω των 40 ετών, συσχέτισε μια μέτρια πρόσληψη μελιού με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες. Μια μελέτη σε τρωκτικά έδειξε επίσης ότι βοήθησε στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες.
Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει συνήθως πρόπολη, μια ρητίνη που παράγουν οι μέλισσες από δέντρα που παράγουν χυμό και παρόμοια φυτά. Η πρόπολη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Όμως, γενικά, δεν υπάρχει διαθέσιμη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη μελέτη για το μέλι και την υγεία της καρδιάς, άρα απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Προωθεί την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών
Υπάρχει ιστορικό στη χρήση τοπικής θεραπείας με μέλι για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Η πρακτική είναι ακόμα και σήμερα κοινή. Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και τη φροντίδα των τραυμάτων το βρήκε πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων μετρίου πάχους και τραυμάτων που έχουν μολυνθεί μετά από χειρουργική επέμβαση.
Το μέλι Manuka, συγκεκριμένα, μπορεί να έχει θετικές εφαρμογές σε θεραπείες εγκαυμάτων. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρό έγκαυμα, οι θεραπείες στο σπίτι δεν αποτελούν βιώσιμο υποκατάστατο της ιατρικής φροντίδας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.
Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα στα παιδιά
Ο βήχας είναι ένα κοινό πρόβλημα για παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την ποιότητα ζωής για τα παιδιά και τους γονείς.
Μια ανασκόπηση πολλών μελετών για το μέλι και τον βήχα σε παιδιά διαπίστωσε ότι το μέλι φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τη διφαινυδραμίνη για τα συμπτώματα του βήχα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του βήχα.
Μια άλλη ανασκόπηση σημείωσε ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου στα παιδιά με βήχα, καθώς και στους γονείς τους. Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένα φάρμακα για τον βήχα, το τρόφιμο αυτό δεν έχει παρενέργειες. Ωστόσο, μην το δίνετε ποτέ σε παιδιά κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.
Πηγή: oloygeia.gr
Το γλυκό συστατικό στα μελομακάρονα και η διατροφική του αξία
Το μέλι είναι ένα σιροπιαστό υγρό που φτιάχνουν οι μέλισσες από φυτικό νέκταρ. Είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά τρόφιμα και διατίθεται σε πολλές μορφές. Έχει επίσης πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται σε πολλές σπιτικές θεραπείες και θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής.
Μία κουταλιά της σούπας ή 20 γραμμάρια (g) μέλι περιέχει:
Θερμίδες: 61
Λίπη: 0 γρ
Πρωτεΐνη: 0 γρ
Υδατάνθρακες: 17 γρ
Φυτικές ίνες: 0 γρ
Ριβοφλαβίνη: 1% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Χαλκός: 1% DV
Το μέλι είναι ουσιαστικά καθαρή ζάχαρη, χωρίς λιπαρά και μόνο ίχνη πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Περιέχει μικρές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν καταναλώνουν αρκετό ώστε να είναι μια σημαντική διατροφική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, γνωστές ως πολυφαινόλες.
Βοηθά σε καλύτερα για τα επίπεδα σακχάρου από την κανονική ζάχαρη
Όσον αφορά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, το μέλι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη έναντι της κανονικής ζάχαρης. Παρόλο που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως και άλλοι τύποι ζάχαρης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, μια ορμόνη που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η καθημερινή πρόσληψη μελιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, ενώ το μέλι μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από την επεξεργασμένη ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, οι άνθρωποι πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένοι παραγωγοί αραιώνουν το μέλι με απλό σιρόπι. Αν και η νοθεία του μελιού είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες, παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα.
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στην πρόληψη του θανάτου υγιών κυττάρων -παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία και την υγεία της καρδιάς.
Μια μελέτη παρατήρησης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.500 άτομα άνω των 40 ετών, συσχέτισε μια μέτρια πρόσληψη μελιού με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες. Μια μελέτη σε τρωκτικά έδειξε επίσης ότι βοήθησε στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες.
Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει συνήθως πρόπολη, μια ρητίνη που παράγουν οι μέλισσες από δέντρα που παράγουν χυμό και παρόμοια φυτά. Η πρόπολη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Όμως, γενικά, δεν υπάρχει διαθέσιμη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη μελέτη για το μέλι και την υγεία της καρδιάς, άρα απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Προωθεί την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών
Υπάρχει ιστορικό στη χρήση τοπικής θεραπείας με μέλι για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Η πρακτική είναι ακόμα και σήμερα κοινή. Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και τη φροντίδα των τραυμάτων το βρήκε πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων μετρίου πάχους και τραυμάτων που έχουν μολυνθεί μετά από χειρουργική επέμβαση.
Το μέλι Manuka, συγκεκριμένα, μπορεί να έχει θετικές εφαρμογές σε θεραπείες εγκαυμάτων. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρό έγκαυμα, οι θεραπείες στο σπίτι δεν αποτελούν βιώσιμο υποκατάστατο της ιατρικής φροντίδας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.
Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα στα παιδιά
Ο βήχας είναι ένα κοινό πρόβλημα για παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την ποιότητα ζωής για τα παιδιά και τους γονείς.
Μια ανασκόπηση πολλών μελετών για το μέλι και τον βήχα σε παιδιά διαπίστωσε ότι το μέλι φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τη διφαινυδραμίνη για τα συμπτώματα του βήχα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του βήχα.
Μια άλλη ανασκόπηση σημείωσε ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου στα παιδιά με βήχα, καθώς και στους γονείς τους. Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένα φάρμακα για τον βήχα, το τρόφιμο αυτό δεν έχει παρενέργειες. Ωστόσο, μην το δίνετε ποτέ σε παιδιά κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.
Πηγή: oloygeia.gr