Η πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν...
στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Αν και ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με δική του πρωτοβουλία και μονομερώς. Ομως, κυβερνητικές πηγές εκείνη την περίοδο ανέφεραν ότι η Ν.Δ. δεν θα ήταν αρνητική στο να μπει σε μια τέτοια συζήτηση εάν ερχόταν σχετική πρόταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οπως αναφέρουν πηγές με γνώση της συζήτησης που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στη συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός βολιδοσκόπησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως προς την προοπτική να κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αν σκοπεύει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για τροποποίηση παραμέτρων της εκλογικής νομοθεσίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί με ριζικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα, όπως και με την αύξηση του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Το καταστατικό ΠΑΣΟΚ
Είχε προηγηθεί δημόσια τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα ήταν αρνητική σε αλλαγές ορισμένων σημείων του εκλογικού νόμου, όπως για παράδειγμα της ρύθμισης που προβλέπει ότι το μπόνους εδρών μπορεί να λάβει μόνο ένα κόμμα και όχι συνασπισμός κομμάτων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά το ΠΑΣΟΚ, καθώς στις εκλογές κατεβαίνει ως ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ως συνασπισμός κομμάτων δηλαδή. Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η Χαριλάου Τρικούπη έχει την εναλλακτική μιας καταστατικής αλλαγής, προκειμένου να ξεπεράσει το κώλυμα.
Στην ερώτηση του κ. Μητσοτάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αναλάβει πρωτοβουλία για ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου, με υιοθέτηση κάποιου άλλου μοντέλου ή τροποποίηση βασικών στοιχείων του, όπως ο αριθμός των εδρών που δίνονται μπόνους ή το «κατώφλι» εισόδου στη Βουλή για τα λεγόμενα μικρά κόμματα. Η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% θα μπορούσε να χαμηλώσει τον πήχυ αυτοδυναμίας, καθώς εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να μη συμμερίζεται απολύτως την εκτίμηση αυτή. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια αλλαγή σε αυτή την κατεύθυνση να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, να προκαλέσει συσπείρωση των ψηφοφόρων που λοξοκοιτάζουν προς τα μικρότερα κόμματα και να αυξήσει το ποσοστό τους. Να καταφέρουν, δηλαδή, όχι απλά να μπουν στη Βουλή, αλλά να το πετύχουν με αξιόλογη ενίσχυση των δυνάμεών τους. Με βάση αυτό το σκεπτικό, επισήμανε ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με μια τέτοια αλλαγή.
Στάση αναμονής
Στο ζήτημα δεν υπήρξε συνέχεια, ωστόσο το γεγονός ότι το θέμα τέθηκε στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών καταδεικνύει ότι η συζήτηση για τροποποίηση του εκλογικού νόμου παραμένει ανοιχτή και δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει ξανά στο προσεχές διάστημα. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν, σε σχέση με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του συνέδεσε μια πιθανή πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, δεν πρόκειται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπει σε αυτή τη λογική. Να δώσει, δηλαδή, «πάτημα» στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ ότι είναι εκείνο που επιδιώκει να πειράξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και συμπληρώνουν ότι εάν η κυβέρνηση πραγματικά αισθάνεται ότι πιέζεται προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει η ίδια να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που κρίνει σκόπιμες και αναλόγως αυτών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επί του παρόντος τηρεί στάση αναμονής, θα τοποθετηθεί.