Υλικά
Βάρος: Για περίπου 2 κιλά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 1/2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 200 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα
Σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. μέλι
500 γρ. νερό
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
χυμός από 1/2 λεμόνι
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εκτέλεση
- Για τα εύκολα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ξύσματα.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Κάνουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο «πλέγμα» με ένα πιρούνι.
- Τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Οταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σιρόπιασμα + σερβίρισμα
- Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
- Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Tip
- Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.
- Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, μόλις το αλεύρι απορροφηθεί σταματάμε το ζύμωμα.
- Το σχεδιάκι στην επιφάνεια βοηθάει για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.
- Δεν χρειάζεται να σιροπιάσουμε αμέσως όλα τα μελομακάρονα. Μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα αποθηκεύσουμε σε τάπερ.
- Ζεσταίνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε όποτε θέλουμε φρέσκα μελομακάρονα.
πηγή: govastileto.gr