Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Αστυνομία: «Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο»


Έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από εντοπισμό κατασκευασμένου άρθρου στο διαδίκτυο, όπου απεικονίζεται δημόσιο πρόσωπο να διαφημίζει δήθεν επενδυτικές πλατφόρμες
 
Ανακοίνωση εξέδωσε...  

 
το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από τον εντοπισμό ψεύτικου – κατασκευασμένου άρθρου στο διαδίκτυο, όπου απεικονίζεται δημόσιο πρόσωπο, μέσω υποτιθέμενης συνέντευξης να διαφημίζει δήθεν επενδυτικές πλατφόρμες.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος πραγματοποίησε έρευνα μετά από σχετική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω «διαφήμιση» εμφανιζόταν αρχικά ως χορηγούμενη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ανακατηύθυνε σε ιστοσελίδα που περιείχε το άρθρο, φέροντας μάλιστα και λογότυπο ειδησεογραφικού ιστότοπου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι από τη σελίδα του άρθρου οι χρήστες του διαδικτύου ανακατευθύνονταν σε διαφορετική ιστοσελίδα, όπου παροτρύνονταν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με την υποτιθέμενη επενδυτική πλατφόρμα.

Λόγω του κινδύνου εξαπάτησης πολιτών, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την απανάρτηση της απατηλής διαφήμισης ενώ ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια εισαγγελική Αρχή, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω υπόθεση παραπέμπει σε προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών μέσω δήθεν επενδυτικών πλατφoρμών που υπόσχονται αυξημένα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα (Investment Fraud). Στις υποθέσεις αυτές οι επιτήδειοι, προκειμένου να γίνονται πιο πειστικοί χρησιμοποιούν υψηλής αναγνωρισιμότητας πρόσωπα (πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.α.), μέσω ψηφιακά επεξεργασμένων βίντεο (deepfakes) ή πλαστών-κατασκευασμένων συνεντεύξεων.
 

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,  προκειμένου να μην εξαπατηθούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ειδικότερα:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις επενδυτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, ακόμα και όταν εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτές πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης αναγνωρισιμότητας.

Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.

Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν.

Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, ελέγξτε εάν η εταιρία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Ανατρέχετε στη λίστα προειδοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό κοινό, στο σύνδεσμο http://www.hcmc.gr/el/warnings1.

Να διατηρείτε επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Απευθυνθείτε στην Αστυνομία αν πέσατε θύμα απάτης.

Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζεται και η από 15-02-2024 ενημέρωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με προσπάθειες εξαπάτησης μέσω Deepfake βίντεο: https://tinyurl.com/5n6tm6nh

Για παρόμοιες περιπτώσεις ή για παροχή πληροφοριών ή καταγγελιών παράνομων ή επίμεμπτων πράξεων ή δραστηριοτήτων που τελούνται μέσω Διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD