Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλησιάζει και αποτελεί ευκαιρία να γίνουμε πολύ δημιουργικοί. Μία απλή τυρόπιτα μπορεί...
να γίνει γιορτινή αν την φτιάξουμε σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου! Τι πιο όμορφο και εντυπωσιακό για τις γιορτές;
Χρειάζεται περίπου 30 λεπτά προετοιμασίας και 20′ ψήσιμο για να φτάσει στο τραπέζι μας! Το πέστο δίνει το δικό του γευστικό twist για να θυμόμαστε αυτή την εορταστική εκδοχή του.
Υλικά
2 x 320 γρ. φύλλο- σφολιάτα
50 γρ. πέστο
80 γρ. τσένταρ, τριμμένο
1 αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι, προαιρετικά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
Τοποθετούμε τα δύο φύλλα σφολιάτας το ένα πάνω στο άλλο στο ταψί που έχουμε στρώσει, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Κόβουμε σε σχήμα μακρόστενου τριγώνου. Κόψτε ένα μικρό σαν κορμό για την άκρη του δέντρου σας και αφαιρούμε τα υπόλοιπα μέρη.
Αφαιρούμε προσεκτικά το πάνω φύλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Απλώνουμε το πέστο πάνω στη βάση και ρίχνουμε το τυρί και τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλο.
Μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε σε ίσες αποστάσεις γραμμές σε κάθε πλευρά που μακραίνουν προς τη βάση του δέντρου σχηματίζοντας στην ουσία ένα δέντρο (ό,τι ζυμαράκι μας περισσεύει το βάζουμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε αργότερα στολιδάκια)
Στρίβουμε τις λωρίδες κάθε πλευράς
Από τη ζύμη που μας έχει περισσέψει πριν μπορούμε να φτιάξουμε μικρά στολίδια και να τα κολλήσουμε πάνω στο δεντράκι.
Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό όλη την επιφάνεια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αν το χρησιμοποιήσουμε.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Χρειάζεται περίπου 30 λεπτά προετοιμασίας και 20′ ψήσιμο για να φτάσει στο τραπέζι μας! Το πέστο δίνει το δικό του γευστικό twist για να θυμόμαστε αυτή την εορταστική εκδοχή του.
Υλικά
2 x 320 γρ. φύλλο- σφολιάτα
50 γρ. πέστο
80 γρ. τσένταρ, τριμμένο
1 αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι, προαιρετικά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
Τοποθετούμε τα δύο φύλλα σφολιάτας το ένα πάνω στο άλλο στο ταψί που έχουμε στρώσει, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Κόβουμε σε σχήμα μακρόστενου τριγώνου. Κόψτε ένα μικρό σαν κορμό για την άκρη του δέντρου σας και αφαιρούμε τα υπόλοιπα μέρη.
Αφαιρούμε προσεκτικά το πάνω φύλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Απλώνουμε το πέστο πάνω στη βάση και ρίχνουμε το τυρί και τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλο.
Μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε σε ίσες αποστάσεις γραμμές σε κάθε πλευρά που μακραίνουν προς τη βάση του δέντρου σχηματίζοντας στην ουσία ένα δέντρο (ό,τι ζυμαράκι μας περισσεύει το βάζουμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε αργότερα στολιδάκια)
Στρίβουμε τις λωρίδες κάθε πλευράς
Από τη ζύμη που μας έχει περισσέψει πριν μπορούμε να φτιάξουμε μικρά στολίδια και να τα κολλήσουμε πάνω στο δεντράκι.
Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό όλη την επιφάνεια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αν το χρησιμοποιήσουμε.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Πηγή: themamagers.gr