Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Μενδώνη για παράδοση αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στους Τούρκους: «Τους ανήκουν – Είναι μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας»!


«Τα επιστρέφουμε στην Τουρκία που είναι ο τόπος προέλευσής τους»!

  Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη παρέδωσε χθες, στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, αρχαία ελληνικά νομίσματα που...  


 

είχαν κατασχεθεί στον Έβρο και ακόμα και ως είδηση πέρασε στα «ψιλά» και κυρίως «αθόρυβα» και «αναίμακτα»!

Μάλιστα το «φάουλ» δε βρίσκεται στο γεγονός ότι παραδόθηκαν αρχαία ελληνικά νομίσματα καθώς τυπικά έτσι έπρεπε να γίνει όσο κι αν είναι στενάχωρο από εθνικής απόψεως.

Αλλά στο ότι η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ανακοίνωσή της είπε ότι «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους και στους λαούς, στους οποίους ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας».

Δηλαδή τα αρχαία ελληνικά νομίσματα, όπως τα αθηναϊκά τετράδραχμα κατά την υπουργό έχουν τόπο προέλευσης την Τουρκία; Ανήκουν στον τουρκικό λαό και είναι μέρος της συλλογικής του ταυτότητας;

Τι είναι αυτό που είπε η κυρία υπουργός; Παραδίδει την ελληνική ιστορία στους Τούρκους οι οποίοι ήρθαν στην Μικρά Ασία, ως εισβoλείς βεβαίως, από τον καιρό των Σελτζούκων περί το 1100 μ.Χ.;

Από που και ως που η Τουρκία είναι χώρα προέλευσης των αθηναϊκών τετράδραχμων; Από που και ως που αποτελούν μέρος της τουρκικής συλλογικής ταυτότητας;

Περπατούσε ο… Τούρκος Ομάρ, στους δρόμους της αρχαίας αθηναϊκής αγοράς; Φιλοσοφούσε ο Ιμπραήμ με… τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα;

Ο Αλή, επικαλούνταν την Αθηνά;

Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν 1.055 αρχαία νομίσματα, με χρονολογίες κοπής που κυμαίνονται από τις αρχές έως τα τέλη του 5ου αι. π.Χ., και τα οποία κατασχέθηκαν, τo 2019, σε ελληνικό έδαφος, από Τούρκο υπήκοο που επιχείρησε να τα εισάγει, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Μόνιμης Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων νομισμάτων πρόκειται για μέρος νομισματικού «θησαυρού» που είχε αποκρυφθεί στα τέλη του 5ου ή στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. στη Μικρά Ασία, αποτελούμενου από 61 αργυρούς στατήρες (δίδραχμα), κοπές πόλεων της Παμφυλίας, Κιλικίας, Ιωνίας, Κύπρου, αλλά και της Αίγινας και της Μήλου, και 994 αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, μεταξύ των οποίων ένα υπόχαλκο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη:

«Για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί από το έδαφός μας, αποτελεί αφορμή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες-θύματα κλοπών, λεηλασίας και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών τους. Γι΄ αυτό, οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των επαναπατρισμών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους και στους λαούς, στους οποίους ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, βρίσκεται στην διεθνή πρωτοπορία της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας, του οργανωμένου εγκλήματος εις βάρος της ιστορικής μνήμης κάθε λαού» υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.

«Εμείς αποδίδουμε αρχαιότητες στη χώρα στην οποία ανήκουν. Αυτό είναι το νόμιμο, το ηθικό και το δεοντολογικά ορθό. Η Ελλάδα σήμερα επιστρέφει, δι ημών, στην Τουρκία, στη χώρα προέλευσής τους, τα παρανόμως διακινηθέντα νομίσματα.

Η Ελλάδα αποκαθιστά τη ζημία, συμπορευόμενη με τις αρχές της UNESCO και της μεταξύ μας Συμφωνίας.

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τη διάσωση του πολιτισμού μας και της ιστορικής μας μνήμης».

 pronews