Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Αφράτη, παραδοσιακή βασιλόπιτα κέικ - Χωρίς μίξερ

 
Η βασιλόπιτα αποτελεί παράδοση που σχεδόν κανένα σπίτι δεν έχει ξεχάσει. Τη...  

 
νέα χρονιά όλοι θέλουν λίγη τύχη και η βασιλόπιτα με το φλουρί δίνει αυτή την ελπίδα. Όμως, η ουσία είναι ότι μαζεύεται όλη η οικογένεια τη νέα χρονιά να γιορτάσει και να πάρει ένα κομμάτι.

Η παρακάτω συνταγή για βασιλόπιτα - κέικ από τον Ακη Πετρετζίκη είναι πανεύκολη και μάλιστα φτιάχνεται χωρίς μίξερ.

Υλικά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 60 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 8 αβγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. γάλα
  • 600 γρ. σπορέλαιο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 4 πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

600 γρ. σαντιγί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Σε ένα γουδί βάζουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το μοσχοκάρυδο. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μείγμα από το γουδί, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Σε άλλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ με το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 30x40 εκ. αφού πρώτα έχουμε αλείψει ηλιέλαιο και αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ στα τοιχώματα.

Ψήνουμε για 1 ώρα.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά για 1 ώρα.

Στολίζουμε με τη σαντιγί όλη την επιφάνεια και σερβίρουμε.

  

Πηγή: thetoc.gr