Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

Ποιο ψάρι ωφελεί τον οργανισμό σου και πρέπει να καταναλώνεις 2 φορές την εβδομάδα;

 
Ένα ψάρι με πολλά θετικά για τον οργανισμό μας, το οποίο πρέπει να το βάζουμε στο τραπέζι μας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Οι σαρδέλες, ως ψάρι, ανήκει...  

 
στην οικογένεια των ρέγγων. Πήρε το όνομά του από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας και θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια.

Παρά τα οφέλη τους, πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη σημασία της κατανάλωσής τους. Οι σαρδέλες είναι όχι μόνο υγιεινές αλλά και νόστιμες. Επιστημονικές μελέτες, όπως αυτές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, συστήνουν την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική επιλογή λόγω της διατροφικής τους αξίας, της χαμηλής τιμής και της διαθεσιμότητάς τους.

Αυτά τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το EPA και το DHA, που ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και γενικότερα την υγεία. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι σαρδέλες είναι σημαντική πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την ανοσία, τη συγκέντρωση και την καθυστέρηση της γήρανσης, ιδίως σε περιοχές όπου η ανεπάρκειά της είναι συχνή.

Ως τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, οι σαρδέλες υποστηρίζουν την ανάπτυξη και αναγέννηση του οργανισμού, ενώ περιέχουν σημαντικά λιγότερο υδράργυρο από άλλα ψάρια, όπως ο τόνος ή ο σολομός, καθιστώντας τις μια ασφαλέστερη επιλογή. Κατά την αγορά τους, είναι σημαντικό να προτιμάτε την ποικιλία «Sardina pilchardus» και να αποφεύγετε την «Sprattus sprattus», γνωστή ως παπαλίνα. Για τις κονσερβοποιημένες επιλογές, αναζητήστε την πιστοποίηση MSC, που εγγυάται την ποιότητά τους.

Πηγή: e-howto.gr