Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι δηλώνει έκπληκτος με...
τη στάση της Αθήνας, την ίδια ώρα που σε δημόσιες εμφανίσεις του, αυτοαποκαλείται ως Μακεδόνας και αναφέρεται στο Μακεδονικό ζήτημα, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού και στοιχειώδους πολιτικού ήθους για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης (23/01) στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων και ερωτηθείς για τη συνάντησή του στο Νιου Τζέρσεϊ, με ομογενείς του που ζουν στις ΗΠΑ, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είπε ότι: «εξεπλάγη από μια τέτοια αντίδραση (σ.σ. της Ελλάδας)», αναρωτώμενος μάλιστα: «Από πού ένιωσαν ότι μιλάω για αυτούς, από τη στιγμή μάλιστα που δεν αναφέρω κανέναν ονομαστικά στη δήλωσή μου;».
«Ο στόχος μου και το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο. Ως πρωθυπουργός, θα ήταν ανεύθυνο και προδοτικό απέναντι στον Μακεδονικό λαό, στους Μακεδόνες πολίτες, να πω ότι το μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει, σε συνθήκες μάλιστα που δεν είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και μάλιστα ενώ ξεκινήσαμε τον δρόμο (ένταξης στην ΕΕ) νωρίτερα από άλλες χώρες που σήμερα είναι εκεί» συμπλήρωσε.
«Και αυτό είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο λόγος που η χώρα του δεν έχει ενταχθεί ακόμη στην Ε.Ε. οφείλεται στα διμερή ζητήματα, τα οποία όπως είπε δεν πρέπει να αποτελούν κριτήριο και προϋπόθεση για ένταξη, ενώ δεν κατανοεί την αρνητική στάση που ακολουθεί και διατυπώνεται στη συνέχεια των δηλώσεών του.
«Ένα πιο θεμελιώδες ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε πως το μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει αποφάσεις υπέρ των Μακεδόνων που ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων μας, στη Βουλγαρία, οι οποίες αποφάσεις λένε ότι η βουλγαρική κοινωνία δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της εκεί μακεδονικής κοινότητας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα.
Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός όχι μόνο αδιαφορεί για την «συμφωνία» των Πρεσπών, αλλά εξακολουθεί να επιμένει στο δικό του δόγμα, με την Αθήνα να επιδίδεται σε μια soft διπλωματική πολιτική και σε χαλαρού τύπου ανακοινώσεις.