Υλικά
Για τη γέμιση:
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ. γλ. αλεσμένο μπαχάρι
- 1/2 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1/3 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
- 1 κ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
- 1 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Για την πίτα:
- 450 γρ. (1 πακέτο) φύλλο ζύμης
- 145 γρ. γάλα
- 70 γρ. γιαούρτι
- 80 ml νερό
- ελαιόλαδο
- 120 γρ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
- 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
Εκτέλεση
- Ξεπαγώστε το φύλλο στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 6 ώρες.
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε τον κιμά και σπάστε τον σε χοντρά ψίχουλα με μια ξύλινη κουτάλα.
- Σοτάρετε το κρέας μέχρι να στραγγίξουν όλα τα υγρά από το τηγάνι και το κρέας να αρχίσει να ροδίζει.
- Προσθέστε το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον κόλιανδρο και τη γλυκιά πάπρικα και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τα πράσα και τα κρεμμύδια και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο. Αλατοπιπερώστε.
- Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και τα κρεμμύδια.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το μαϊντανό. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη για να κρυώσει.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε το γάλα, το νερό, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο (ή το λιωμένο βούτυρο), τα αυγά και αλατοπιπερώστε. Αφήστε στην άκρη.
- Τοποθετήστε τα φύλλα ανοιχτά και κόψτε την στη μέση, ώστε να έχετε 2 στοίβες στο μέγεθος του ταψιού. Η μία στοίβα είναι για τον πάτο και η άλλη για την κορυφή της πίτας. Καλύψτε το φύλλο με μια πετσέτα για να μην στεγνώσει στον αέρα.
- Λαδώστε ένα ταψί και προσθέστε 2 φύλλα. Περιχύστε το φύλλο με 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα γάλακτος.
- Προσθέστε άλλα 2 φύλλα από πάνω και περιχύστε πάλι με 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα γάλακτος. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να εξαντλήσετε όλα τα φύλλα της πρώτης στοίβας.
- Προσθέστε τη γέμιση κιμά και απλώστε την ομοιόμορφα.
- Προσθέστε φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο που κάνατε για τη βάση της πίτας, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη στοίβα φύλλων.
- Κόψτε την πίτα σε 8 κομμάτια και περιχύστε την με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος.
- Ψήστε για 40- 45 λεπτά μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.