Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Πότε πρέπει να πετάξεις τα μπαχαρικά σου στα σκουπίδια;

 
 Όταν χρησιμοποιείς μπαχαρικά για να ετοιμάσεις μια αγαπημένη συνταγή, μπορεί να αναρωτιέσαι αν παραμένουν κατάλληλα για χρήση, ιδιαίτερα αν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που τα χρησιμοποίησες. Παρότι... 

 
τα μπαχαρικά δεν αλλοιώνονται όπως τα φρέσκα τρόφιμα, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πότε πρέπει να τα αντικαταστήσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιείς παλιά μπαχαρικά, ακόμα και αν έχουν περάσει αρκετοί μήνες ή και χρόνος, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σου. Παρόλα αυτά, ίσως είναι καλό να τα ανανεώνεις, ώστε τα πιάτα σου να διατηρούν τη βέλτιστη γεύση και άρωμα. Παρακάτω θα βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Έχουν επίσημη ημερομηνία λήξης τα μπαχαρικά;

Τα μπαχαρικά δεν έχουν επίσημη ημερομηνία λήξης. Τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να διατηρηθούν σχεδόν επ’ αόριστον χωρίς να χαλάσουν. Ωστόσο, η ισχύς τους μπορεί να μειωθεί εάν μείνουν στο ντουλάπι σου για πολύ καιρό. «Τα μπαχαρικά δεν λήγουν όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά σταδιακά χάνουν την ισχύ τους καθώς οι πτητικές ενώσεις αποδομούνται», λέει πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων και γαστρονομίας. Οι πτητικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις (όπως τερπένια, αλδεύδες και εστέρες) που τους δίνουν τα ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις τους, σύμφωνα με ένα άρθρο στο Food Chemistry από το 2019.

Με άλλα λόγια, μπορείς να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς, απλώς πιθανώς δεν θα δώσουν στα φαγητά σου την επιπλέον γεύση ή το άρωμα που αναζητάς. Έτσι, αν δεις μια ημερομηνία στη συσκευασία του μπαχαρικού, είναι στην πραγματικότητα μια ένδειξη του πόσο καιρό θα κρατήσει την ισχύ του.

Πότε πρέπει να πετάς τα μπαχαρικά;

Η απάντηση εξαρτάται για το αν μιλάμε για ολόκληρα ή αλεσμένα μπαχαρικά. Τα ολόκληρα πρέπει να απορρίπτονται μετά από 2 έως 4 χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA). «Τα ολόκληρα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, τα μπαστούνια κανέλας, τα γαρίφαλα, το κάρδαμο και το αστεροειδές γλυκάνισο, διατηρούν τα πτητικά έλαια και τις αρωματικές ενώσεις τους περισσότερο, επειδή το εξωτερικό τους κέλυφος τα προστατεύει», εξηγεί πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων και γαστρονομίας.

Τα αλεσμένα μπαχαρικά πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2 έως 3 χρόνια, σημειώνει το USDA. «Τα αλεσμένα μπαχαρικά, όπως το κύμινο, η πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη και οι κόκκινες νιφάδες τσίλι, υποβαθμίζονται πιο γρήγορα. Η αυξημένη επιφάνεια στα αλεσμένα μπαχαρικά οδηγεί σε ταχύτερη οξείδωση, προκαλώντας απώλεια γεύση», ισχυρίζεται ξανά η ειδικός. Το ίδιο ισχύει και για τα μείγματα αλεσμένων, όπως η σκόνη κάρυ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αποθηκεύσεις;
  • Αγόρασε μικρότερες ποσότητες, ώστε να τα καταναλώνεις πριν χάσουν τη γεύση τους.
  • Αποθήκευσέ τα σε γυάλινα δοχεία, καθώς αυτά δεν απορροφούν οσμές ή υγρασία.
  • Αποθήκευσε τα μακριά από άμεσο ηλιακό φως, πηγές θερμότητας (όπως κουζίνες και φούρνους) και υγρασία.
  • Σημείωσε με χαρτάκι πάνω στα βάζα την ημερομηνία που τα αγόρασες.

πηγή: ladylike.gr