Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι - Λιώνει στο στόμα

 
Για το Κυριακάτικο δείπνο που θέλετε να ευχαριστήσετε τους φίλους ή την οικογένεια σας, η συνταγή αυτή είναι ιδανική! Μάλιστα είναι εύκολη ακόμα και για τους αρχάριους της κουζίνας.

Η... 

 
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έδωσε αυτήν την τέλεια συνταγή για εύκολο και πεντανόστιμο χοιρινό μπούτι με μέλι και μουστάρδα το οποίο γίνεται τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα! Ας δούμε πώς μπορείτε να φτιάξετε το τέλειο χοιρινό μπούτι για εσάς και την οικογένεια σας.

Υλικά

Για το χοιρινό μπούτι

1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
1 δεντρολίβανο
2 κλων. δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τις πατάτες

1½ kg μικρές πατάτες
2 σκελ. 1½
2 πορτοκάλια (το χυμό)
1 λεμόνι (το χυμό)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Για το χοιρινό μπούτι

Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον.

Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.

Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.

Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.

Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.

Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Για τις πατάτες

Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις πλένουμε.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες.

Προσθέτουμε όλα τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.

Μυστικά

Η προθέρμανση του φούρνου στις αντιστάσεις, θέλει αρκετή ώρα.

Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και βάλουμε το ταψί μέσα, από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο ψησίματος.

Πηγή: youweekly.gr