Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Μετά την κακοκαιρία ακολουθεί το μπάζωμα...


Στη διάρκεια και μετά την κακοκαιρία με την ονομασία Bora (29 Νοεμβ.- 2 Δεκ. 2024), με έντονη βροχόπτωση, καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους, διαπιστώθηκαν μια σειρά μεγάλες ζημίες στο παραλιακό μέτωπο της Ν. Πιερίας.

Η ...  


 

φύση "ανακατέλαβε" το τμήμα του αιγιαλού που της ανήκει διαλύοντας και διασκορπίζοντας πάρεργα ανθρώπων που προσπαθούν να την τιθασεύσουν.

Αμέσως μετά, από τη διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου λήφθηκαν πρωτοβουλίες για την "αποκατάσταση" ζημιών. Ενημερώθηκαν βουλευτές, Υπουργός Εσωτερικών, και υφυπουργός Ανάπτυξης για " την έκταση των καταστροφών" και ζητήθηκε υποστήριξη για ενέργειες "προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου". Από το Δήμο "σημειώθηκε" η δεκτικότητα και κατανόηση πως λχ ο υπουργός "αποδεδειγμένα, στέκεται αρωγός του Δήμου, στις δυσκολίες που παρουσιάζονται" ενώ η υφυπουργός Ανάπτυξης, γνωρίζει τον Δήμο μας καλά και βοηθάει πάντα, όταν της ζητηθεί"…





Στα μέσα Ιανουαρίου (16/1) ακολούθησε έγγραφο του Δήμου και της Κοινότητας Πλαταμώνα, με το οποίο ζητήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για τη συντήρηση της "Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα".

Ως εδώ "όλα καλά"!

Αναμένουμε λοιπόν τις αποφάσεις και τις ενέργειες αρμοδίων για την "αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου". Και σε λίγους μήνες ξεκινά η τουριστική περίοδος…

Όπως είναι "φυσικό" οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν μπορούν να περιμένουν πότε, αν, πώς και πότε θα ενεργήσουν "ευαρεστούμενες" οι αρμόδιες αρχές.

Για την προστασία λοιπόν των περιουσιών και συμφερόντων τους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες!





Έτσι στις 17 Ιανουαρίου παρατηρήθηκε κάπου "οργασμός έργων αποκατάστασης" του παραλιακού μετώπου.




Φορτηγά, μπουλντόζες, εκσκαφείς επί του έργου.

Πού; Αριστερά του σημείου που καταλήγει ο δρόμος από τον Ν. Παντελεήμονα, δίπλα από το Κάστρο του Πλαταμώνα.



Για τη διευκόλυνση του έργου τοποθετήθηκε σήμανση, έγινε επιχωμάτωση στην Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα και εκκαθαρίστηκε τμήμα της παραλίας για την απρόσκοπτη κίνηση των χωματουργικών μηχανημάτων.



Κανονικό μπάζωμα δηλαδή, με κοτρόνες που θα παρεμποδίζουν στο μέλλον τα "κακά" κύματα της θάλασσας. Υπό την επιτήρηση των "ιδιοκτητών" του αιγιαλού!





Σίγουρα οι επιχειρηματίες των οποίων οι προεκτάσεις των επιχειρήσεών τους, "επλήγησαν" από την κακοκαιρία Bora θέλουν να τις προστατεύσουν. Δεν μπορούν να περιμένουν κάποιο σχέδιο ή ενέργειες για την χρονοβόρα συνολική αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου.




Το θέμα είναι όμως αν οι εργασίες αυτές γίνονται με την έγκριση ή και την επίβλεψη της Κτηματικής Υπηρεσίας Πιερίας. Αν δηλαδή έχει εγκριθεί το σχετικό μπάζωμα λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον σε μια ευαίσθητη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος!

Και μη διανοηθεί κανείς να ζητήσει την ανάκληση πιθανής "άδειας" που θα "προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας". Ως τότε το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και ο κύριος υπεύθυνος, το αόριστο κι απρόσωπο "ΚΡΑΤΟΣ", φρόντισε να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε πιθανή "τιμωρία".



Διατυμπανίζουν βέβαια πως "η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι συνταγματική υποχρέωση του Κράτους εν γένει, και όλων των οργάνων αυτού".

Ξεκάθαρα λοιπόν η "προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους" και όχι ιδιωτών. Αλλά αποτελεί μια "υποχρέωση" που τιμωρεί μόνο ιδιώτες-επιχειρηματίες, έμμεσα το κοινό συμφέρον και όχι αυτόν που παραμελεί τις υποχρεώσεις του και πρέπει να προστατεύσει το περιβάλλον…

Ανδρέας Μπούκας

Πηγή: spieria.gr