Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Η Αποτυχία ενός Σημαντικού Έργου Διαχείρισης Λυμάτων στην Πιερία: Ένα Μάθημα για το Μέλλον


Κώστας Γιάντσιος 

Η ιστορία του έργου διαχείρισης λυμάτων στην Πιερία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς οι κακοί σχεδιασμοί και οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία ακόμη και τα πιο φιλόδοξα έργα. Αν και το έργο χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια πριν από τρεις δεκαετίες, η πλήρης λειτουργία του δεν επιτεύχθηκε ποτέ, αφήνοντας πίσω του προβλήματα που συνεχίζουν να επηρεάζουν την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Το Ιστορικό του Έργου



Η αρχική μελέτη προέβλεπε την κατασκευή κεντρικών προσαγωγών μεταφοράς λυμάτων από διάφορες περιοχές της Πιερίας προς τη Λεπτοκαρυά. Ωστόσο, η απουσία αυτών των κεντρικών αγωγών οδήγησε σε αδυναμία πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου. Ακόμη και όταν εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή των αγωγών, η έλλειψη οικιακών συνδέσεων περιορίζει την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Οι Εσφαλμένες Επιλογές

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, έγιναν σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η θαλάσσια περιοχή της Λεπτοκαρυάς ως αποδέκτης των λυμάτων, αντί του βιολογικού καθαρισμού Κατερίνης, είχε αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον, η κατεύθυνση του αγωγού από το Λιτόχωρο προς την Πλάκα Λιτόχωρου αντί για τα Πλατανάκια ήταν επίσης λάθος επιλογή.


Η Ευθύνη των Τοπικών Αρχών

Οι τοπικές αρχές και τα κόμματα φέρουν σημαντική ευθύνη για την αποτυχία του έργου. Οι προσδοκίες τους αποδείχθηκαν μη ρεαλιστικές, ενώ αγνόησαν τις προτάσεις για διαχείριση υδάτων, οσμών, και ιλύος, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία του συστήματος. Οι ειδικοί που συμμετείχαν σε πανελλαδικά συνέδρια για τη διαχείριση λυμάτων επιβεβαίωσαν την εσφαλμένη προσέγγιση και τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του έργου.

Ένα Μάθημα για το Μέλλον

Η περίπτωση του έργου διαχείρισης λυμάτων στην Πιερία είναι ένα μάθημα για το πώς οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές και ο κακός σχεδιασμός μπορούν να καταστρέψουν ακόμη και τα πιο φιλόδοξα έργα. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε καλύτερο σχεδιασμό, να αξιοποιήσει τις εμπειρίες από το παρελθόν και να διασφαλίσει ότι τα μελλοντικά έργα θα εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η επιτυχία τέτοιων έργων απαιτεί τη συνεργασία και την εμπλοκή όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και τη δέσμευση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς τους. Μόνο τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να αποφύγει παρόμοιες αποτυχίες στο μέλλον.

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Γιαντσιος
Πρώην αντιδήμαρχος ανατολικού Ολύμπου
Πρώην Πρόεδρος βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας