Υλικά
- 150 γρ. ζυμαρικά μικρού μήκους
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κλαδάκια δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ. σ. ντοματοπολτό
- 1 πρέζα νιφάδες τσίλι, συν επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 400 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 25 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο
- 150 γρ. λάχανο ή σπανάκι, χωρίς σκληρά κοτσάνια και χοντροκομμένα
- Το ξύσμα από 1 λεμόνι, συν λίγο χυμό
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε το για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει διάφανο.
- Ανακατέψτε το δεντρολίβανο και το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό, ανακατεύοντας για να μην καεί το σκόρδο.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μια πρέζα νιφάδες τσίλι, αν χρησιμοποιήσετε. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά.
- Προσθέστε τις ντομάτες, τα ρεβίθια και τα ζυμαρικά. Θρυμματίζετε τον κύβο, προσθέστε την παρμεζάνας και ρίξτε 1 λίτρο νερό.
- Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε, αφήστε να σιγοβράσει και μαγειρέψτε για 8 λεπτά ή μέχρι τα ζυμαρικά να είναι σχεδόν έτοιμα.
- Προσθέστε το λάχανο ή το σπανάκι στο τηγάνι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν τα φύλλα. Θα πρέπει να μοιάζει με σούπα σε αυτό το σημείο, αν ο ζωμός έχει πήξει πολύ, προσθέστε λίγο επιπλέον νερό.
- Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, δοκιμάστε το ζωμό και προσθέστε μια πρέζα λεμόνι, μια πρέζα τσίλι ή λίγο περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται.
- Μοιράστε σε μπολ και γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και νιφάδες τσίλι. Περιχύστε με τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και απολαύστε!