Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Μην βάζετε αυτά τα τρόφιμα στο ψυγείο: Οι ειδικοί προειδοποιούν για κρυφές τοξίνες


Τα καθημερινά λάθη αποθήκευσης τροφίμων που μπορεί να σας βλάψουν σοβαρά
 
«Ακόμα και οι πιο συνειδητοποιημένοι με την υγεία τους άνθρωποι μπορεί να διατηρούν στο ψυγείο τους τρόφιμα που ενδέχεται να είναι τοξικά», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Παρότι...  

 
πολλοί γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αποθηκεύουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ωμό κρέας ή ψάρι χωρίς κάλυψη, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο προφανή, τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες τροφίμων συστήνουν τη φύλαξη τροφίμων όπως το τζίντζερ, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα αγγούρια και οι χρωματιστές πιπεριές σε θερμοκρασία δωματίου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η αποθήκευσή τους στο ψυγείο ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας και αλλάζει την υφή τους από τραγανή και φρέσκια σε μαλακή και άγευστη.

Η μούχλα που αναπτύσσεται σε κάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα τοξική.
Σκόρδο και κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αν αποθηκευτούν στο ψυγείο, μπορεί να αναπτύξουν μαύρη μούχλα, που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα όπως βλάβες στα νεφρά, λοιμώξεις στους πνεύμονες, μυκητιασικές λοιμώξεις στο αυτί και αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν τη φύλαξή τους σε δροσερό και ξηρό χώρο με καλό αερισμό, εφόσον δεν έχουν ξεφλουδιστεί ή κοπεί. Εάν κοπούν, πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Η ψυχρή, υγρή ατμόσφαιρα του ψυγείου μετατρέπει το άμυλο των κρεμμυδιών σε ζάχαρη, επιταχύνοντας την αλλοίωση. 

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, όταν αποθηκεύεται στο ψυγείο, μπορεί να γίνει ελαστικό και να αναπτύξει μούχλα. Τα σπόρια μούχλας του τζίντζερ μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε περίπτωση εισπνοής τους και να οδηγήσουν σε ναυτία, καταστολή του ανοσοποιητικού και προβλήματα στο ήπαρ ή τα νεφρά αν καταναλωθούν. 

Αγγούρια και χρωματιστές πιπεριές

Τα αγγούρια είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, αναπτύσσοντας μαλακά σημεία και υδαρή υφή. Οι ψυχρές συνθήκες του ψυγείου μπορούν να επιταχύνουν την αλλοίωσή τους, ιδιαίτερα αν φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο.

Οι χρωματιστές πιπεριές, αντίστοιχα, χάνουν την τραγανότητά τους και μετατρέπονται σε μαλακή, υδαρή μάζα. Συνιστάται η φύλαξή τους σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Άλλα τρόφιμα

Ντομάτες: Καλύτερα εκτός ψυγείου για να διατηρηθεί η γεύση τους.
Μέλι: Κρυσταλλώνει και σκληραίνει αν αποθηκευτεί στο ψυγείο.
Σοκολάτα: Αναπτύσσει λευκά σημάδια λόγω της υγρασίας, που αλλοιώνουν την υφή της.

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων δεν προστατεύει μόνο τη γεύση και την υφή τους, αλλά και την υγεία σας.