Υλικά
- 1 μεγάλο κεφάλι μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
- 6 κ. σ. βούτυρο, μοιρασμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τσένταρ
- 1/2 κ. γλ. αλάτι, ή ανάλογα με τη γεύση
- 1/2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
- 1 πρέζα κρεμμύδι σε σκόνη
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βράστε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και κλειστό το καπάκι μέχρι να μαλακώσει, 3 έως 5 λεπτά.
- Λιώστε 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ροδίσει. Ρίξτε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το τσένταρ, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη και κρεμμύδι σε σκόνη.
- Σουρώστε το μπρόκολο και τοποθετήστε το σε ένα πυρέξ. Ρίξτε από πάνω τη σάλτσα τυριού.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, θρυμματίστε το ψωμί σε ψίχουλα. Σοτάρετε σε ένα τηγάνι με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα, 2 έως 3 λεπτά.
- Απλώστε τα ψίχουλα ψωμιού πάνω από το μπρόκολο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει, περίπου 5 λεπτά ακόμα.