Είτε χρειάζεστε ώριμα αβοκάντο για να τα απλώσετε σε τοστ, να τα κόψετε για μια σαλάτα ή...
να τα πολτοποιήσετε σε ένα γεμάτο μπολ γουακαμόλε, υπάρχει ένα εύκολο κόλπο που θα συντομεύσει τον χρόνο ωρίμανσης. Περιλαμβάνει δύο αντικείμενα που πιθανότατα έχετε ήδη: μπανάνες και καφέ χάρτινη σακούλα.
Πώς επιταχύνουν την ωρίμανση οι μπανάνες;
“Οι μπανάνες εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου, το οποίο είναι η αέρια φυτική ορμόνη στα φρούτα που προκαλεί ωρίμανση”, εξηγεί η Rachael Laenen, αγρότης έκτης γενιάς και Διευθυντής Γεωργίας και Επιχειρήσεων στο Kimball Avocados.
«Βάζοντας ένα αβοκάντο κοντά σε μια μπανάνα δίνει στο αβοκάντο περισσότερο από τον φυσικό παράγοντα ωρίμανσης, κάνοντάς το να ωριμάσει πιο γρήγορα». Τούτου λεχθέντος, μην περιμένετε να μπορείτε να φάτε το αβοκάντο σας την ίδια μέρα που το τοποθετείτε δίπλα σε ένα μάτσο μπανάνες. Αυτή η τεχνική μειώνει το χρόνο ωρίμανσης κατά μερικές ημέρες, αλλά δεν θα κάνει μαγικά …
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η τοποθέτηση αβοκάντο σε μια καφέ χάρτινη σακούλα θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν γρηγορότερα. Ο Laenen επιβεβαιώνει ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί, αλλά η τοποθέτηση αβοκάντο και μπανανών στη χάρτινη σακούλα μαζί είναι μια καλύτερη επιλογή.
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερη μέσα στη χάρτινη σακούλα, γεγονός που βοηθά περαιτέρω στην ωρίμανση. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει το χρόνο ωρίμανσης κατά 36 ώρες περίπου, λέει ο Laenen.
Εξαρτάται επίσης από την εποχή
Η εποχικότητα επηρεάζει επίσης το πόσο γρήγορα ωριμάζουν τα αβοκάντο. Στην αρχή της σεζόν (άνοιξη, για τα αβοκάντο που καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια), χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν μόλις συλλεχθούν. «Στις αρχές του έτους, τα φρούτα μας μπορεί να χρειαστούν 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες για να ωριμάσουν», λέει, «αλλά προς το τέλος της σεζόν τα φρούτα μπορούν να ωριμάσουν σε μόλις πέντε ημέρες από το δέντρο», εξηγεί ο Laenen.
Τα αβοκάντο δεν θα ωριμάσουν ενώ βρίσκονται ακόμα στο δέντρο. «Ο καρπός θα ωριμάσει στο δέντρο, αλλά δεν θα αρχίσει να ωριμάζει μέχρι να συλλεχθεί», λέει. Αυτό το χαρακτηριστικό διευκολύνει τους αγρότες να μεταφέρουν άγουρα αβοκάντο σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν ζημιά και ψεγάδια από τα ώριμα. Ενώ ένα σταθερό αβοκάντο είναι ιδανικό για αποστολή, δεν είναι τόσο καλό για φαγητό, κι εδώ εισέρχονται οι παράγοντες, μπανάνα και χάρτινη σακούλα.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν το τέχνασμα της μπανάνας θα αφήσει κάποιο μυρωδιά στο αβοκάντο, μην ανησυχείτε… Δεν πρόκειται να συμβεί.