Η διάσημη πόλη των καναλιών που «βυθίζεται» στον υπερτουρισμό και όχι μόνο
 
Τα γραφικά κανάλια με τις γόνδολες και τα εντυπωσιακά παλάτσο είναι τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης Βενετία. Η...  

 
πιο διάσημη «υδάτινη» πόλη στον κόσμο αποτελεί σταθερά έναν από τους πιο δημοφιλείς ρομαντικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα σμήνη τουριστών να κατακλύζουν το γραφικό ιταλικό μέρος.

Ωστόσο, αυτό το αδιαχώρητο έχει προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα που γίνονται όλο και πιο έντονα, ενώ όλο και περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί περιλαμβάνουν τη Βενετία στις λίστες με τους προορισμούς που θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω υπερτουρισμού, συνωστισμού και κόστους. Μάλιστα, ο ταξιδιωτικός οδηγός Fodor’s εξέδωσε μία «Νο List» για το 2025, με 15 προορισμούς προς αποφυγή και η Βενετία είναι μέσα σε αυτήν (όπως και η Σαντορίνη).



Όπως αναφέρεται, τα κανάλια της υποφέρουν από «πλωτή» κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι υποδομές καταστρέφονται και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Την περασμένη άνοιξη, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την εισροή τουριστών, η πόλη έθεσε σε ισχύ ένα τέλος εισόδου για τους ημερήσιους ταξιδιώτες, ενώ έχει περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στις ακτές της.



Όμως, αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο η Βενετία χτίστηκε στο νερό; Το 421 μ.Χ., οι Βενετοί -Κέλτες πρώην ρωμαίοι πολίτες- εγκατέλειψαν την ηπειρωτική χώρα για ένα έλος σε πείσμα των επίδοξων ηγεμόνων τους. Εγκατέστησαν τους πενιχρούς χώρους αλιείας στη συγκεκριμένη τοποθεσία για δύο λόγους: την ασφάλεια από τους στρατούς των εχθρών τους και να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη βυζαντινή/ανατολική ρωμαϊκή προστασία.



Προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η νέα τους πατρίδα, απαιτήθηκαν χρόνια εντατικού σχεδιασμού και κατασκευής για να δαμάσουν την άμμο και το νερό. Μεγάλοι ξύλινοι πάσσαλοι λειτούργησαν ως θεμέλια και όταν βράχηκαν και απολιθώθηκαν από τα νερά της θάλασσας, ήταν περισσότερο ισχυρά για να υποστηρίξουν τεράστιες πέτρινες κατασκευές.



Έτσι, η Βενετία κατάφερε να εξελιχθεί από το φιλόδοξο αρχιτεκτονικό έργο των απελπισμένων προσφύγων σε μία από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης μέσα σε λίγους αιώνες.



Μέχρι το 1204, οι Βενετοί ήταν αρκετά ισχυροί, ενώ ακόμη και όταν η ενετική επιρροή μειώθηκε, η γεωγραφική τους θέση τούς επέτρεψε να παραμείνουν ανεξάρτητοι μέχρι το 1797, όταν η χώρα κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα. Η πόλη στη συνέχεια πέρασε από τα χέρια των Γάλλων σε εκείνα των Αυστριακών, μέχρι το 1866 που δημιουργήθηκε το ενοποιημένο ιταλικό κράτος.