Ωστόσο, παραβλέπουμε τις μικρές -πολλές φορές και ασυνείδητες- πράξεις και καταστάσεις που απορροφούν τη ζωτική μας δύναμη. Ειδικοί στη Huffington Post επισημαίνουν 11+1 συνήθειες που σας εξαντλούν, χωρίς να το συνειδητοποιείτε, καθώς και τρόπους για να τις αντιμετωπίσετε.
1. Παρακολούθηση συναισθηματικά φορτισμένων προγραμμάτων
Η ταύτιση με τους χαρακτήρες και τα διαρκή συναισθήματα υψηλής έντασης -θετικά ή αρνητικά- οδηγούν σε κατάσταση υπερδιέγερσης και τελικά σε ψυχική κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Παρατηρήστε πώς νιώθετε μετά την προβολή μιας σειράς ή ενός προγράμματος. Αν αισθάνεστε κάποια ψυχολογική επιβάρυνση, τότε περιορίστε τη διάρκεια θέασης ή επιλέξτε πιο χαλαρό περιεχόμενο.
2. Κακή διατροφή και παρατεταμένα διαστήματα χωρίς φαγητό
Η κακή διατροφή, όπως η επιλογή επεξεργασμένων υδατανθράκων που είναι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, οδηγεί σε ξαφνική αύξηση αλλά κι εν συνεχεία σε απότομη πτώση του σακχάρου. Αυτό το ενεργειακό «ρόλερ κόστερ» προκαλεί αίσθηση κόπωσης. Επίσης, το συκώτι μπορεί να αποθηκεύσει μια ποσότητα υδατανθράκων (βασική πηγή ενέργειας) ως απόθεμα για τη φάση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά, όπως συμβαίνει μεταξύ των γευμάτων. Αυτό το απόθεμα εξαντλείται σε λίγες ώρες. Οπότε, χρειάζεται να καταναλώνετε μικρά γεύματα ανά τρεις έως τέσσερις ώρες και να έχετε πάντα ένα υγιεινό σνακ μαζί σας.
3. Εργασία σε ακατάστατο περιβάλλον
Η ακαταστασία αποσπά την προσοχή, επιβραδύνει τη συγκέντρωση και αυξάνει το άγχος. Οι εργασίες σε έναν ακατάστατο περιβάλλον χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν, απαιτώντας να καταναλώνετε περισσότερη πνευματική εστίαση και ενέργεια με την πάροδο του χρόνου. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα τακτοποίησης του χώρου σας για 10-15 λεπτά.
4. Υπερβολικός προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός είναι χρήσιμος μέχρι ένα σημείο. Αν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, αφήνει ελάχιστη ευελιξία, εγκλωβίζοντας το άτομο και αναγκάζοντάς το να σχεδιάζει διαρκώς το μέλλον, αντί να ζει το παρόν. Αυτή η κατάσταση αυξάνει το άγχος και σας εξαντλεί. Σχεδιάστε τα βασικά και αφήστε τα υπόλοιπα -όσο το δυνατόν- χωρίς δεσμεύσεις. Κρατήστε ελεύθερα διαστήματα στο πρόγραμμά σας για χαλάρωση και δώστε χώρο στον αυθορμητισμό και στην ευελιξία.
5. Πολλές ανοιχτές καρτέλες στον υπολογιστή
Έχοντας ανοιχτές 25 καρτέλες, δεν εξαντλείτε μόνο την μπαταρία του φορητού υπολογιστή, αλλά και τη δική σας ενέργεια. Η υπερφόρτωση πληροφοριών κουράζει τον εγκέφαλό σας και μειώνει την παραγωγικότητα. Αναρωτηθείτε: «Τι χρειάζομαι πραγματικά ανοιχτό αυτή τη στιγμή;». Οποιαδήποτε καρτέλα δεν σχετίζεται με αυτό που κάνετε, μπορεί είτε να τεθεί σε σελιδοδείκτη είτε να κλείσει. Εστιάστε σε μία εργασία τη φορά.
6. Άμεση απάντηση σε τηλεφωνικές κλήσεις
Οι απρόοπτες κλήσεις κατά τη διάρκεια μιας εργασίας διακόπτουν τη συγκέντρωση. Η μετάβαση από αυτό που κάνετε σε μια τηλεφωνική συνομιλία, χωρίς να το καταλαβαίνετε, εξαντλεί τον εγκέφαλό σας. Έχει παρατηρηθεί πως μόλις ολοκληρωθεί μια τηλεφωνική κλήση, το άτομο μπορεί να χρειαστεί έως και 20 λεπτά για επανακτήσει την εστίασή του στην εργασία. Προτού, λοιπόν, πατήσετε το κουμπί «αποδοχή», σκεφτείτε αν είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για να απαντήσετε. Ρυθμίστε τον χρόνο σας και ζητήστε από τους άλλους να στέλνουν μήνυμα, ώστε να τους καλέσετε όταν θα μπορέσετε.
7. Αφήνετε εκκρεμότητες
Οι μισοτελειωμένες εργασίες δημιουργούν άγχος και μειώνουν την αποδοτικότητα. Όταν διακόπτετε μια εργασία στη μέση, ένα μικρό κομμάτι της προσοχής σας μένει σε αυτήν. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «υπόλειμμα προσοχής». Προσπαθήστε εκ των προτέρων να ρυθμίσετε σωστά τον χρόνο ή τον όγκο της εργασίας, ώστε να προλαβαίνετε να την ολοκληρώνετε. Σε περίπτωση που η διακοπή είναι αναγκαία, τότε σημειώστε τι απομένει να γίνει και ορίστε σαφή βήματα για την ολοκλήρωσή της. Με αυτόν τον τρόπο, το «υπόλειμμα προσοχής» θα περιοριστεί σημαντικά.
8. Κακή στάση σώματος
Η κακή στάση μπορεί να εξαντλήσει τα επίπεδα ενέργειάς σας ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους μυς, στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους. Το σώμα σας πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να αντισταθμίσει αυτή την πίεση, οδηγώντας σε κόπωση. Χρησιμοποιήστε εργονομικά βοηθήματα και εντάξτε στην καθημερινότητά σας ασκήσεις για σωστή στάση του σώματος.
9. Ρηχή αναπνοή
Η ρηχή αναπνοή μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που προσλαμβάνει το σώμα και αυτήν που μπορεί να μεταφερθεί στα όργανα και τα κύτταρά μας για βέλτιστη λειτουργία. Μπορεί, επίσης, να πυροδοτήσει μονοπάτια στον εγκέφαλο που επιδεινώνουν το άγχος και προκαλούν κόπωση. Η λύση, κάθε φορά που παρατηρείτε ότι αισθάνεστε ιδιαίτερα πιεσμένοι, είναι να παίρνετε βαθιές αναπνοές. Μπορείτε, επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας να εφαρμόζετε την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής.
10. Συσσώρευση μικροϋποχρεώσεων
Η ακούσια συσσώρευση μικρών εργασιών, φαινομενικά ασήμαντων στην καθημερινότητα, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κόπωση, σε σχέση με την αφιέρωση λίγου χρόνου για να τις ολοκληρώσετε. Αυτές οι μικρές δουλειές που αναβάλλετε προσθέτουν ψυχικό βάρος. Ιδανικά, κάθε εργασία που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, θα πρέπει να γίνεται αμέσως. Εάν πάλι για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να την ολοκληρώσετε άμεσα, δημιουργήστε μια λίστα με όλες τις μικροδουλειές και αφιερώστε λίγο χρόνο στο τέλος της εβδομάδας για να ξεμπερδέψετε οριστικά με αυτές.
11. Έκθεση σε έντονο φως το βράδυ
Τα έντονα φώτα παρεμποδίζουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προάγει τον ύπνο. Η διατάραξη του βιολογικού ρολογιού μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία ή σε κακή ποιότητα ύπνου. Και τα δύο μεταφράζονται σε κόπωση. Χρησιμοποιήστε πιο θερμούς φωτισμούς και ενεργοποιήστε τη λειτουργία «νυχτερινής προβολής» στις συσκευές σας. Κλείστε τις οθόνες μία ώρα προτού πέσετε για ύπνο.
+1. Υιοθέτηση συμβουλών που δεν ταιριάζουν σε εσάς
Οι συμβουλές σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες. Όμως το «κλειδί» βρίσκεται στην εξατομίκευσή τους. Η προσπάθεια εφαρμογής γενικών συμβουλών χωρίς προσαρμογή στις δικές σας ανάγκες και συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας άγχος και απογοήτευση και ενισχύοντας την ψυχική σας κόπωση. Είναι σημαντικό να αξιολογείτε κατά πόσο οι συμβουλές είναι εφαρμόσιμες στο δικό σας πλαίσιο. Να θυμάστε πως ο δρόμος για τον ίδιο προορισμό μπορεί να είναι διαφορετικός. Εσείς καθορίζετε το σημείο εκκίνησης και τη διαδρομή που σας ταιριάζει.