Με έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε τα αυγά σας για έως και έξι μήνες χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Έτσι ...
μπορείτε να μειώσετε τόσο τη σπατάλη τροφίμων όσο και το ξόδεμα χρημάτων.
Φυσικά, είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας τροφίμων, ειδικά μετά τα πρόσφατα περιστατικά γρίπης των πτηνών, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσω των αυγών όταν αυτά συντηρούνται και μαγειρεύονται σωστά.
Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη και να διατηρούνται στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο. Η αποθήκευσή τους σε ράφι αντί για την πόρτα του ψυγείου αποτρέπει τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας και τα προστατεύει από την απορρόφηση οσμών. Όταν αποθηκεύονται σωστά, τα ωμά αυγά με κέλυφος μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για περίπου τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία αγοράς τους ή τέσσερις έως πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.
Πώς να αποθηκεύσετε ωμά αυγά χωρίς κέλυφος
Τα ωμά αυγά χωρίς κέλυφος πρέπει να διατηρούνται σε καλά κλεισμένα δοχεία στο ψυγείο. Αν πρόκειται για κρόκους, καλύψτε τους με νερό για να μην στεγνώσουν και στραγγίστε το νερό πριν από τη χρήση. Τα ασπράδια και οι κρόκοι αυγών μπορούν να διαρκέσουν έως τέσσερις ημέρες, ενώ τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά (κρόκος και ασπράδι μαζί) μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για δύο ημέρες.
Διάρκεια ζωής βραστών αυγών
Τα βραστά αυγά με το κέλυφος μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία εβδομάδα μέσα σε καλυμμένο δοχείο. Αντίθετα, τα ξεφλουδισμένα βραστά αυγά πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα, καθώς το μαγείρεμα δημιουργεί υγρασία κάτω από το κέλυφος, γεγονός που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τα βραστά αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα.
Πώς να καταψύξετε τα αυγά
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε αυγά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κατάψυξη είναι η καλύτερη λύση. Τα ωμά αυγά μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για έως και έναν χρόνο σε θερμοκρασία -18°C ή χαμηλότερη. Ωστόσο, δεν συνιστάται η κατάψυξη ολόκληρων αυγών με το κέλυφος ή των βραστών αυγών. Για την κατάψυξη, αφαιρέστε τα από το κέλυφος, τοποθετήστε τα σε κλειστά δοχεία και σημειώστε την ημερομηνία.
Οι κρόκοι αυγών τείνουν να αποκτούν παχύρρευστη υφή όταν καταψύχονται, αλλά μπορείτε να το αποτρέψετε προσθέτοντας 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή 1½ κουταλάκι του γλυκού σιρόπι καλαμποκιού ανά τέσσερις κρόκους. Τα αυγά που καταψύχθηκαν με αλάτι είναι κατάλληλα για αλμυρά πιάτα, ενώ αυτά με σιρόπι καλαμποκιού ταιριάζουν σε γλυκές συνταγές. Τα κατεψυγμένα αυγά πρέπει να αποψύχονται στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Για καλύτερο όγκο, τα αποψυγμένα ασπράδια πρέπει να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά πριν από το χτύπημα.
Χρήση αποψυγμένων αυγών
Τα αποψυγμένα αυγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαγειρεμένα πιάτα, όπως ομελέτες, γλυκά και σουφλέ, αλλά δεν είναι κατάλληλα για παρασκευές όπως η μαγιονέζα ή η μαρέγκα, καθώς η διαδικασία κατάψυξης επηρεάζει την ικανότητά τους να χτυπηθούν σωστά.
Πώς να καταλάβετε αν ένα αυγό είναι ακόμα φρέσκο
Ο μύθος ότι τα αυγά που επιπλέουν στο νερό είναι χαλασμένα δεν είναι απολύτως ακριβής, καθώς ακόμα και τα φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν φυσαλίδες αέρα. Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία δείχνει την καλύτερη περίοδο κατανάλωσης, αλλά τα αυγά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση έως και πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους, εφόσον έχουν αποθηκευτεί σωστά.
Με τις σωστές μεθόδους αποθήκευσης και κατάψυξης, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε αυγό, μειώνοντας τη σπατάλη και διατηρώντας την ποιότητά τους για μεγαλύτερο διάστημα.
Φυσικά, είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας τροφίμων, ειδικά μετά τα πρόσφατα περιστατικά γρίπης των πτηνών, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσω των αυγών όταν αυτά συντηρούνται και μαγειρεύονται σωστά.
Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη και να διατηρούνται στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο. Η αποθήκευσή τους σε ράφι αντί για την πόρτα του ψυγείου αποτρέπει τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας και τα προστατεύει από την απορρόφηση οσμών. Όταν αποθηκεύονται σωστά, τα ωμά αυγά με κέλυφος μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για περίπου τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία αγοράς τους ή τέσσερις έως πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.
Πώς να αποθηκεύσετε ωμά αυγά χωρίς κέλυφος
Τα ωμά αυγά χωρίς κέλυφος πρέπει να διατηρούνται σε καλά κλεισμένα δοχεία στο ψυγείο. Αν πρόκειται για κρόκους, καλύψτε τους με νερό για να μην στεγνώσουν και στραγγίστε το νερό πριν από τη χρήση. Τα ασπράδια και οι κρόκοι αυγών μπορούν να διαρκέσουν έως τέσσερις ημέρες, ενώ τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά (κρόκος και ασπράδι μαζί) μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για δύο ημέρες.
Διάρκεια ζωής βραστών αυγών
Τα βραστά αυγά με το κέλυφος μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία εβδομάδα μέσα σε καλυμμένο δοχείο. Αντίθετα, τα ξεφλουδισμένα βραστά αυγά πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα, καθώς το μαγείρεμα δημιουργεί υγρασία κάτω από το κέλυφος, γεγονός που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τα βραστά αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα.
Πώς να καταψύξετε τα αυγά
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε αυγά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κατάψυξη είναι η καλύτερη λύση. Τα ωμά αυγά μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για έως και έναν χρόνο σε θερμοκρασία -18°C ή χαμηλότερη. Ωστόσο, δεν συνιστάται η κατάψυξη ολόκληρων αυγών με το κέλυφος ή των βραστών αυγών. Για την κατάψυξη, αφαιρέστε τα από το κέλυφος, τοποθετήστε τα σε κλειστά δοχεία και σημειώστε την ημερομηνία.
Οι κρόκοι αυγών τείνουν να αποκτούν παχύρρευστη υφή όταν καταψύχονται, αλλά μπορείτε να το αποτρέψετε προσθέτοντας 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή 1½ κουταλάκι του γλυκού σιρόπι καλαμποκιού ανά τέσσερις κρόκους. Τα αυγά που καταψύχθηκαν με αλάτι είναι κατάλληλα για αλμυρά πιάτα, ενώ αυτά με σιρόπι καλαμποκιού ταιριάζουν σε γλυκές συνταγές. Τα κατεψυγμένα αυγά πρέπει να αποψύχονται στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Για καλύτερο όγκο, τα αποψυγμένα ασπράδια πρέπει να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά πριν από το χτύπημα.
Χρήση αποψυγμένων αυγών
Τα αποψυγμένα αυγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαγειρεμένα πιάτα, όπως ομελέτες, γλυκά και σουφλέ, αλλά δεν είναι κατάλληλα για παρασκευές όπως η μαγιονέζα ή η μαρέγκα, καθώς η διαδικασία κατάψυξης επηρεάζει την ικανότητά τους να χτυπηθούν σωστά.
Πώς να καταλάβετε αν ένα αυγό είναι ακόμα φρέσκο
Ο μύθος ότι τα αυγά που επιπλέουν στο νερό είναι χαλασμένα δεν είναι απολύτως ακριβής, καθώς ακόμα και τα φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν φυσαλίδες αέρα. Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία δείχνει την καλύτερη περίοδο κατανάλωσης, αλλά τα αυγά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση έως και πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους, εφόσον έχουν αποθηκευτεί σωστά.
Με τις σωστές μεθόδους αποθήκευσης και κατάψυξης, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε αυγό, μειώνοντας τη σπατάλη και διατηρώντας την ποιότητά τους για μεγαλύτερο διάστημα.