Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 6 Φεβρουαρίου


Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!

 Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 6 Φεβρουαρίου γιορτάζουν: 




Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ

Ποιος γιορτάζει αύριο:

Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία, Παρθενόπη
Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:

Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ποιος ήταν ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας

Ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον 9ο αιώνα και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ορθοδοξίας και της βυζαντινής διανόησης. Διακρίθηκε ως θεολόγος, λόγιος, διπλωμάτης και εκκλησιαστικός ηγέτης, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας.

Γεννήθηκε περίπου το 810-820 μ.Χ. σε αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Η μόρφωσή του ήταν εξαιρετική και είχε βαθιά γνώση της φιλοσοφίας, της θεολογίας, των επιστημών και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Προτού γίνει Πατριάρχης, υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματούχος στο αυτοκρατορικό περιβάλλον.

Το 858 μ.Χ., αν και λαϊκός, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διαδεχόμενος τον Ιγνάτιο. Ωστόσο, η εκλογή του προκάλεσε αντιδράσεις και συγκρούσεις με τη Ρώμη, καθώς ο Πάπας Νικόλαος Α’ αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει, οδηγώντας στο λεγόμενο «Φωτιανό Σχίσμα» (863-867).

Το 867 ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α’ τον καθαίρεσε και αποκατέστησε τον Ιγνάτιο, αλλά το 877, μετά τον θάνατο του Ιγνατίου, ο Φώτιος επανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο. Τελικά, το 886 καθαιρέθηκε ξανά και αποσύρθηκε σε μοναστήρι, όπου και πέθανε λίγο αργότερα, πιθανώς το 893 μ.Χ..
  • Η «Μυριόβιβλος» (ή Βιβλιοθήκη): Περιέχει περιλήψεις και κριτικές σε περίπου 280 αρχαία ελληνικά και χριστιανικά έργα, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί.
  • Αντιπαπικός αγώνας: Ο Φώτιος υπήρξε υπερασπιστής της αυτονομίας της Ανατολικής Εκκλησίας και πολέμιος της παπικής διεκδίκησης εξουσίας.
  • Ιεραποστολικό έργο: Στήριξε τη διάδοση του Χριστιανισμού στους Σλάβους, συνεργαζόμενος με τους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.
  • Θεολογικά συγγράμματα: Έγραψε πολλές επιστολές και δογματικά έργα, καταπολεμώντας αιρέσεις και υπερασπίζοντας την ορθόδοξη πίστη.

Η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Μέγα, τιμώντας τη μνήμη του στις 6 Φεβρουαρίου. Θεωρείται προστάτης της Ορθοδοξίας και ένας από τους μεγαλύτερους διανοούμενους του Βυζαντίου.