Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Ξεκίνησε η ονοματολογία για την διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου: Ο καπνός και το «Δωμάτιο των Δακρύων»


Τα 5 φαβορί

 Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει μάχη με διπλή πνευμονία σε ένα νοσοκομείο της Ρώμης, πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω... 


 

από τον πιθανό διάδοχό του. Σε ηλικία 88 ετών, με μια ολοένα και πιο εύθραυστη κατάσταση υγείας, οι εικασίες για το ποιος θα μπορούσε να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας εντείνονται.

Ενώ το Βατικανό παραμένει αισιόδοξο για την ανάκαμψη του Ποντίφικα, το αναπόφευκτο του σχεδιασμού της διαδοχής βαραίνει πάνω από την παγκόσμια κοινότητα των Καθολικών.

Η επιλογή ενός νέου Πάπα είναι μια αρχαία και μυστικοπαθής παράδοση. Εάν ο Πάπας Φραγκίσκος παραιτηθεί ή φύγει από τη ζωή, θα συγκληθεί ένα παπικό κονκλάβιο, συγκεντρώνοντας το Κολλέγιο των Καρδιναλίων στα ιστορικά τείχη της Καπέλα Σιξτίνα.

Από τους σημερινούς 252 καρδινάλιους, μόνο 138 έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς περιορίζεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 80 ετών.

Θα ακολουθήσει σειρά μυστικών ψηφοφοριών, με πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται για την επιβεβαίωση του νέου Ποντίφικα. Μέχρι να εμφανιστεί ένας ξεκάθαρος διάδοχος, οι εκλέκτορες παραμένουν κλεισμένοι, οι συζητήσεις τους καλύπτονται από τελετουργίες αιώνων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ιερότητας της διαδικασίας.

Μεταξύ των πιο πιθανών διαδόχων είναι ο Καρδινάλιος Pietro Parolin, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού. Eίναι έμπειρος διπλωμάτης και μετριοπαθής φιγούρα, το στυλ ηγεσίας του αντανακλά την ισορροπία και τον πραγματισμό. Οι μετρημένες απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις και η έμφαση στον διάλογο τον τοποθετούν ως υποψήφιο που θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές εντός της Εκκλησίας ενώ περιηγείται σε περίπλοκα γεωπολιτικά τοπία.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο καρδινάλιος Peter Erdő της Ουγγαρίας, θιασώτης της παράδοσης και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης. Γνωστός για τη συντηρητική του στάση σε ζητήματα όπως το διαζύγιο και ο νέος γάμος, ο Erdő αντιπροσωπεύει την πιο ορθόδοξη πτέρυγα της Εκκλησίας. Η εκλογή του θα σηματοδοτούσε μια πιθανή επιστροφή σε αυστηρότερες δογματικές ερμηνείες.

Από την πλευρά των προοδευτικών, ο καρδινάλιος Luis Antonio Tagle των Φιλιππίνων αναδεικνύεται ως το φαβορί για όσους αναζητούν τη συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσέγγισης του Πάπα Φραγκίσκου. Ως συμπονετικός ηγέτης, ο Tagle τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής, ιδιαίτερα προς τις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Η ανοιχτή του στάση στα ζητήματα μειονοτήτων και οι προσπάθειές του να απαλύνει τη γλώσσα της Εκκλησίας προς τα διαζευγμένα άτομα και τις ανύπαντρες μητέρες έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή παγκοσμίως.

Ένα άλλο όνομα που κυκλοφορεί είναι ο Καρδινάλιος Matteo Zuppi της Ιταλίας, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Πάπα Φραγκίσκου. Το έργο του στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές και οι προοδευτικές του απόψεις, τονίζουν τη σύγχρονη ποιμαντική του προσέγγιση. Η ηγεσία του θα μπορούσε να συνεχίσει την προοδευτική τροχιά που χάραξε ο Φραγκίσκος, προωθώντας μια Εκκλησία πιο περιεκτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίθετα, ο καρδινάλιος Raymond Leo Burke των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια εξέχουσα παραδοσιακή φωνή. Γνωστός για την ειλικρινή κριτική του στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου, παρέμεινε σταθερός στην υποστήριξη των συντηρητικών καθολικών δογμάτων. Η εκλογή του θα σηματοδοτήσει μια σημαντική ιδεολογική μετατόπιση, πιθανότατα ανατρέποντας ορισμένες από τις πιο προοδευτικές αλλαγές που εισήχθησαν κατά τη θητεία του Φραγκίσκου.

Η ίδια η εκλογική διαδικασία παραμένει βυθισμένη σε μυστικότητα. Οι επιλέξιμοι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται για μια λειτουργία πριν εισέλθουν στην Καπέλα Σιξτίνα, όπου ορκίζονται ότι θα τηρήσουν την εμπιστευτικότητα του κονκλαβίου.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μέσω πολλαπλών ψήφων κάθε μέρα, με παραμορφωμένο χειρόγραφο που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της ανωνυμίας. Τα εμβληματικά σήματα καπνού -μαύρα για μη οριστικές ψήφους, λευκό για επιτυχημένες εκλογές- παραμένουν το μόνο δημόσιο σημάδι προόδου.

Μόλις ένας υποψήφιος εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, ο πρόεδρος του κολεγίου των καρδιναλίων τον ρωτά επισήμως εάν αποδέχεται τον παπισμό.

Μόλις ο νέος ποντίφικας πει το τυπικό «ναι», τότε θα περάσει αμέσως στο «Δωμάτιο των Δακρύων», όπου θα ετοιμαστεί και θα ντυθεί (μόνος του χωρίς τη βοήθεια τρίτων) ώστε να βγει αμέσως μετά σε εξώστη και να απευθύνει το πρώτο του μήνυμα στους πιστούς.