Υλικά
- 2 κουτιά κρέμα γάλακτος (1 μεγάλη 280 ml και 1 μικρή 140ml)
- 100 ml πλήρες γάλα
- 1 βανίλια
- 5 κρόκοι αυγών
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για την επικάλυψη
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Τοποθετήστε τέσσερα φορμάκια των 175 ml σε μια μεγάλη βαθιά φόρμα για κέικ.
- Ρίξτε την κρέμα γάλακτος σε μία μεσαία κατσαρόλα μαζί με το γάλα.
- Τοποθετήστε το λοβό βανίλιας σε μια σανίδα και κόψτε τον κατά μήκος στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι για να τον χωρίσετε στα δύο. Χρησιμοποιήστε την άκρη του μαχαιριού για να ξύσετε τη βανίλια και ρίξτε τη μέσα στο μείγμα. Αφήστε στην άκρη.
- Βάλτε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπήστε τα για 1 λεπτό με ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτότερο χρώμα και να αφρατέψουν λίγο.
- Βάλτε την κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να πάρει σχεδόν βράση. Μόλις δείτε φυσαλίδες να εμφανίζονται γύρω από την άκρη, αποσύρετε από τη φωτιά.
- Ρίξτε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στους χτυπημένους κρόκους αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.
- Τοποθετήστε ένα λεπτό κόσκινο πάνω από μια μεγάλη φαρδιά κανάτα ή μπολ και ρίξτε το ζεστό μείγμα μέσα από αυτό για να το σουρώσετε.
- Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, βγάλτε όλο τον ανοιχτόχρωμο αφρό που βρίσκεται στην κορυφή του υγρού (θα είναι αρκετές κουταλιές) και πετάξτε τον. Ανακατέψτε το μείγμα.
- Ρίξτε αρκετό ζεστό νερό (από τη βρύση) στο ταψί ψησίματος ώστε να φτάνει περίπου 1,5 εκατοστό μέχρι τα τοιχώματα από τα φορμάκια. Αδειάστε τη ζεστή κρέμα μέσα στα φορμάκια έτσι ώστε να τα γεμίσετε μέχρι πάνω.
- Ψήστε για 30- 35 λεπτά μέχρι το μείγμα να σταθεροποιηθεί μαλακά. Για να το ελέγξετε, κουνήστε ελαφρά τη φόρμα. Αν η κρεμ μπρουλέ είναι έτοιμη, θα κουνιέται λίγο σαν ζελέ στη μέση. Μην αφήσετε να σφίξει πολύ.
- Ανασηκώστε τα φορμάκια από τη φόρμα ψησίματος με γάντια φούρνου και βάλτε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν μόνο για μερικά λεπτά και, στη συνέχεια, βάλτε τα στο ψυγείο για να κρυώσουν εντελώς.
- Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, σκουπίστε την επάνω άκρη των πιάτων, πασπαλίστε με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη πάνω από κάθε φορμάκι και απλώστε την με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να καλυφθεί πλήρως.
- Ψεκάστε με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σπρέι για να βρέξετε τη ζάχαρη και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα φλόγιστρο για να την καραμελώσετε. Κρατήστε τη φλόγα ακριβώς πάνω από τη ζάχαρη και συνεχίστε να την κινείτε γύρω- γύρω μέχρι να καραμελώσει όλη η επιφάνεια.