Η αυξημένη πείνα τον χειμώνα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού φυσιολογικών, ορμονικών και ψυχολογικών παραγόντων. Είναι...
Το σώμα μας χρειάζεται να διατηρεί τη θερμοκρασία του γύρω στους 36-37°C. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) για να παράγει θερμότητα μέσω του μεταβολισμού και χρειάζεται τροφή, εξηγεί η κλινική διαιτολόγος, Julie Upton MS, RD, CSSD.
Σύμφωνα με την ειδικό, το χειμώνα, το σώμα μας τείνει να προτιμά τρόφιμα που προσφέρουν ζεστασιά και ενέργεια, όπως:
• Σούπες και μαγειρευτά, που περιέχουν πολλά συστατικά και δίνουν την αίσθηση πληρότητας.
• Υδατάνθρακες (μακαρόνια, ψωμί, πατάτες) που μας παρέχουν γρήγορη ενέργεια και αυξάνουν τη σεροτονίνη.
• Λιπαρά και πρωτεΐνες (κρέας, τυρί, ξηροί καρποί) που συμβάλλουν στη θερμογένεση και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Εορταστικές περίοδοι και κοινωνικές συνήθειες
Ο χειμώνας είναι γεμάτος γιορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Απόκριες), οι οποίες συνδέονται με αυξημένη κατανάλωση φαγητού και γλυκών.
• Τα οικογενειακά τραπέζια, οι έξοδοι για φαγητό και η χαλάρωση της διατροφικής πειθαρχίας οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.
• Τα εορταστικά γλυκά (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα) είναι πλούσια σε θερμίδες και δύσκολο να τα αποφύγουμε.
Πώς να ελέγξουμε την πείνα μας τον χειμώνα;
Αν και η αυξημένη όρεξη είναι φυσιολογική, υπάρχουν τρόποι να την ελέγξουμε:
Κατανάλωση πρωτεΐνης και φυτικών ινών: Βοηθούν στον κορεσμό και μειώνουν την ανάγκη για συχνά γεύματα.
Επαρκής ενυδάτωση: Ο οργανισμός συχνά συγχέει τη δίψα με την πείνα. Έκθεση στο φως της ημέρας: Ακόμα και 20-30 λεπτά καθημερινής βόλτας μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα σεροτονίνης.
Σωματική δραστηριότητα: Η άσκηση μειώνει την όρεξη και αυξάνει τη διάθεση.
Προσεκτική επιλογή σνακ: Προτίμηση σε υγιεινές επιλογές όπως ξηροί καρποί, γιαούρτι, φρούτα αντί για επεξεργασμένα γλυκά.
Photo Shutterstock
healthstories.gr