Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ


   Στις 6 Φεβρουαρίου του 1981, πεθαίνει στα Ανάκτορα της Ισπανίας η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη, με την κηδεία της να γίνεται στο Βασιλικό κτήμα και κοιμητήριο του Τατοΐου, και μάλιστα κάτω από μία μεγάλη έντονη διπλωματική διεργασία, καθώς η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια ήθελε να γίνει στην Μητρόπολη και η ταφή στο Τατόι, με...
 

τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή άσπονδο εχθρό τόσο της Βασιλίσσας Φρειδερίκης όσο και ολοκληρου της Ελληνικής Βασιλικής Οικογενείας. Ποια όμως ήταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη, την οποία τόσο πολύ έχει συκοφαντήσει ο πολιτικός κόσμος;

Η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1917, στο Μπλάνκενμπουργκ, Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας, σήμερα στην Γερμανία. Γονείς της ήταν ο Ερνέστος Αύγουστος του Αννόβερου του Μπράουνσβαϊγκ και η Βικτωρία Λουίζα της Πρωσίας, κόρη του Γερμανού Αυτοκράτορος Γουλιέλμου Β΄. Βαπτίστηκε σύμφωνα με το προτεσταντικό δόγμα και έλαβε τα ονόματα Φρειδερίκη - Λουίζα - Θύρα - Βικτώρια - Μαργαρίτα - Σοφία - Όλγα - Καικιλία - Ισαβέλλα - Χρίστα. Με την γέννησή της έφερε τους τίτλους της Πριγκίπισσας του Αννοβέρου, της Δούκισσας του Μπράουνσβιγκ - Λύνεμπουργκ, ενώ, ως τρισέγγονη της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχοντας την 34η θέση στην γραμμή διαδοχής του Βρετανικού Θρόνου, έφερε και τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Η Βασίλισσα Φρειδερίκη ευρισκόμενη στην παιδική ακόμη ηλικία έγινε μέλος της Γερμανικής ναζιστικής νεολαίας. Η Ίσις Φάχμι, που γνώριζε την Πριγκήπισσα Φρειδερίκη προσωπικά, αναφέρει ότι η ένταξή της στην Χιτλερική Νεολαία ήταν αναγκαστική παρακολουθώντας τις συγκεντρώσεις τους για 6 ή 8 μήνες.

Το 1934, στα δεκαεπτά της χρόνια, στάλθηκε στην Αγγλία για να φοιτήσει στο Οικοτροφείο Νορθ Φόρλαντ Λοτζ και για να απομακρυνθεί από την Ναζιστική Γερμανία. Το ίδιο έτος θα συναντήσει τον Πρίγκηπα Διάδοχο της Ελλάδος Παύλο στο γάμο του Γεωργίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδος.

Τον Νοέμβριο του 1935 η Ελλληνική Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος, επιστρέφει στην χώρα και ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ επανακτά τον Ελληνικό Θρόνο έπειτα από δημοψήφισμα. Ο Πρίγκηπας Παύλος γίνεται πλέον Διάδοχος του Θρόνου, καθώς ο αδελφός του Γεώργιος Β' δεν είχε αποκτήσει απογόνους. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, το 1936, στους οποίους ο Πρίγκηπας Διάδοχος Παύλος της Ελλάδος ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, γίνεται γνωστή η είδηση της σχέσης του με την Πριγκίπισσα Φρειδερίκη.

Η Πριγκίπισσα Φρειδερίκη παντρεύτηκε τον Πρίγκηπα Διάδοχο της Ελλάδος Παύλο στις 9 Ιανουαρίου 1938 στην Μητρόπολη Αθηνών παρουσία πλήθους προσκεκλημένων από όλη την Ευρώπη. Το Πριγκηπικό ζεύγος απέκτησαν τρία παιδιά: την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδος το 1938, στο Παλαιό Ψυχικό, νύν Βασιλομήτορα της Ισπανίας, τον Πρίγκηπα Διάδοχο Κωνσταντίνο το 1940, στο Παλαιό Ψυχικό μετέπειτα Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνο ΙΓ', και την Πριγκίπισσα της Ελλάδος Ειρήνη το 1942,στο Κέιπ Τάουν.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 - 1941, η Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη ανέλαβε την επίτιμη προεδρία της εθελοντικής οργάνωσης « Φανέλα του Στρατιώτου», που είχε ιδρυθεί το 1939 από μία ομάδα Αθηναίων γυναικών. Σκοπός και έργο της οργάνωσης ήταν η συγκέντρωση ρούχων, φαρμάκων και άλλων χρήσιμων προς τους Έλληνες στρατιώτες υλικών. Θεωρείται ότι τουλάχιστον 270.000 δέματα απεστάλησαν στο μέτωπο. Κατά την διάρκεια των μαχών βρέθηκε μαζί με την Πριγκίπισσα Αικατερίνα, σε πρόχειρα νοσοκομεία όπου επισκέφθηκε τραυματισμένους Έλληνες στρατιώτες.

Στις 26 Μαρτίου 1941 αποστέλλει μια επιστολή προς τους γονείς της, μέσω της οποίας εξηγεί την τότε κατάσταση στην Ελλάδα και αναφέρεται στην σχεδιαζόμενη επίθεση της Γερμανίας εναντίον της. Σε απόσπασμα της συγκεκριμένης επιστολής αναφέρει: «Εδώ όλοι είναι πεπεισμένοι ότι οι Γερμανοί θα μας επιτεθούν σε μια - δυο μέρες. Και γιατί όλα αυτά; Για να βοηθηθούν οι Φασίστες; Η βοήθειά τους είναι άχρηστη: έχουν ξοφλήσει για πάντα. Αν όμως, παρά ταύτα, η Γερμανία επετίθετο εναντίον της Ελλάδος, τότε αυτό θα ήταν για την Ελλάδα η μεγαλύτερη δόξα που θα μπορούσε να διανοηθεί. Δύο Μεγάλες Δυνάμεις εναντίον της Ελλάδος!».

Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανικές Ναζιστικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ελλάδα και η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια έφυγε στην Κρήτη. Μετά την Μάχη της Κρήτης κατέφυγαν στην Αίγυπτο και από εκεί στην Νότια Αφρική για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τον Φεβρουάριο του 1944, επιστρέφουν στην Αίγυπτο και τον Σεπτέμβριο του 1946 επιστρέφουν οριστικά στην Ελλάδα, μετά από το Δημοψήφισμα του 1946.

Την 1η Απριλίου 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β΄, ο Πρίγκηπας Διάδοχος Παύλος γίνεται Βασιλιάς των Ελλήνων και η Φρειδερίκη Βασίλισσα των Ελλήνων.

Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της αειμνήστης Βασίλισσας των Ελλήνων είναι τεράστιο και κανείς μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει κάνει. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες Βασιλείς πάντοτε ενδιαφέρονταν για τα φιλανθρωπικά και κοινωνικά κάτι πού δεν κάνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και άλλοι πολιτικοί.

Από τα πρώτα πού ενδιαφέρεται η Βασίλισσα Φρειδερίκη είναι η ελληνική γλώσσα την οποία μιλούσε άπταιστα και μάλιστα είχε ταχθεί υπέρ της δημοτικής.

Κατά τη διάρκεια του Συμμοριτοπολέμου, η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη, ίδρυσε τις γνωστές «Παιδουπόλεις», ένα δίκτυο 53 Ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Σκοπός των ιδρυμάτων αυτών ήταν «να σώσουμε τα παιδιά μας των βορείων επαρχιών από την απαγωγή πέρα από τα σύνορα και την διαπαιδαγώγησή τους σε εχθρούς της πατρίδος». Στις Παιδουπόλεις φιλοξενήθηκαν από 18.000 έως 30.000 παιδιά. Η οργάνωση και η διοίκηση των Παιδουπόλεων γινόταν από την Επιτροπή Εράνου «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», η οποία το 1955 μετεξελίχθηκε στο Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας «Υπό την υψηλή προστασία των Α.Α. Μ.Μ. των Βασιλέων» και το 1970 πήρε το όνομα «Εθνικός Οργανισμός Προνοίας». Για την ίδρυση και την οργάνωση των Παιδοπόλεων θα αναφερθούμε σε άλλο μας άρθρο.

Η ίδια πολλές φορές πληροφορούμενη την ασθένεια κάποιων παιδιών από τα εν λόγω ιδρύματα, τα μετέφερε σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης με δικά της έξοδα, παρακολουθώντας η ίδια προσωπικά την πορεία της υγεία των παιδιών.

Η ίδια η Βασίλισσα περνώντας μία ημέρα από την περιοχή κάτω από την Ακρόπολη, και βλέποντας ότι οι άνθρωποι ζούν σε άσχημες συνθήκες, ζητά από την Κυβέρνηση την μετεγκατάστασή τους και έτσι δημιουργείται ο συνοικισμός του Ασυρμάτου. Το ίδιο κάνει και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως το Περιστέρι και το Αιγάλεω ζητώντας επιτακτικά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία καταλλήλων συνθηκών διαβιώσεως των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη, οργώνει όλη την ύπαιθρο είτε μαζί με τον Βασιλέα των Ελλήνων Παύλο, είτε με κάποια από τα παιδιά της τους Πρίγκηπες της Ελλάδος, είτε και μόνη της, για να ενισχύσει τον λαό της. Την βλέπουμε επάνω σε μουλάρι να περνά μέσα από ποτάμια, να τρώει κάτω από δέντρα, αλλά και να κοιμάται στην ύπαιθρο ή στο σπίτι του Κοινοτάρχη ή και ακόμα και του Ιερέως στο χωριό το οποίο επισκέπτονταν.

Γράφει η ιδία με προσωπικές επιστολές της πρός τους Ακαδημαϊκούς και Καθηγητές Πανεπιστημίου του εξωτερικού, για να προσλάβουν Έλληνες επιστήμονες τους οποίους η ίδια είχε συναντήσει και είχε καταλάβει ότι αυτοί οι νέοι Έλληνες επιστήμονες μόνο ωφέλεια θα είχαν για τα ξένα πανεπιστήμια.

Η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη κατά την επίσκεψή της στην Κατερίνη, εκτός από τις προικοδοτήσεις στα νεαρά κορίτσια, τα οποία χρήματα δίδονταν ιδίοις εξόδοις της Ελληνικής Βασιλικής Οικογενείας, βρέθηκε μπροστά σε ένα τροχαίο όπου στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ξάφνιασε τους πάντες όταν η ίδια η Βασίλισσα κατέβηκε από το αυτοκίνητό της και γονατιστή να δίνει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ενώ το χωριό Καλλιθέα πού λεγόταν μέχρι τότε Βρωμερή, η ιδία την ονόμασε Καλλιθέα. Άρα νονά της Καλλιθέας είναι η ίδια η Βασίλισσα Φρειδερίκη, αλλά ούτε αυτό δεν αναγνωρίζουμε.

Χαρακτηριστικό είναι ένα γεγονός όπως αυτό είναι καταγεγραμμένο στα Αρχεία του Κράτους, πώς σε μια περιοδεία της στην Έδεσσα της Μακεδονίας, να την πλησιάζει η Δασκάλα και πέφτοντας στα γόνατα παρακαλούσε την Βασίλισσα να κάνει κάτι για το παιδί της. Τότε εκείνη πού πολλοί την θεωρούν στυφή, αυστηρή, απρόσιτη και πολλά άλλα, πιάνει την Δασκάλα από το χέρι και την λέει: «Σήκω πάνω, δεν πρέπει να το κάνεις αυτό. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να πέφτει στα πόδια άλλου ανθρώπου. Ο γιός σου θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Βούλας» κάτι πού έγινε αμέσως.

Εκτός των άλλων, η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη, ανέπτυξε και τον τουρισμό στην Ελλάδα. Εάν ο τουρισμός έχει αυτήν την ανάπτυξη, αυτό οφείλεται στην Βασίλισσα Φρειδερίκη, αλλά ούτε και αυτό το αναγνωρίζουμε.

Τον Αύγουστο του 1954 η Βασίλισσα των Έλλήνων Φρειδερίκη πραγματοποίησε μία 10ήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο με προσκεκλημένους διεθνείς προσωπικότητες και μέλη νυν και τέως Βασιλικών Οικογενειών. Χρησιμοποιήθηκε το νεότατο τότε πλοίο «Αγαμέμνων», του εφοπλιστού Λάτση, το οποίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί και από την Κυβέρνηση για ένα περίπλου στις Κυκλάδες κατά την επίσκεψη του Καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ της Δυτικής Γερμανίας. Η κρουαζιέρα αυτή είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να προβληθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός παγκοσμίως διότι συμμετείχαν και δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι. Σε εγχώριο επίπεδο για την εν λόγω κρουαζιέρα ειπώθηκαν και αρνητικά σχόλια, κυρίως από αντιμοναρχικούς κύκλους, ότι η Βασίλισσα ξόδεψε κρατικό χρήμα, ξεχνώντας ότι η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια εκτός από την κρατική χορηγία πού λάμβανε (είναι ο σημερινός προϋπολογισμός του Προεδρικού Μεγάρου. Ήθελα να ήξερα τι άλλαξε;) είχε και εισοδήματα από το Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, παραβλέποντας την διεθνή διαφήμιση που εχάρη η Ελλάδα από την διοργάνωση του ταξιδιού.

Η ίδια η Βασίλισσα των Ελλήνων είχε μια εξαιρετική ικανότητα. Να μιλάει τόσο άνετα είτε με ένα μοναχό του Αγίου Όρους όπως με τον Μοναχό και νύν Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη τον οποίο συμβουλεύονταν για πνευματικά θέμα, όσο και με ένα επιστήμονα ή αρχηγό κάποιου Κράτους. Στον Υμμητό υπάρχει η παλαιά Μονή Αστερίου, η οποία σήμερα αποτελεί μετόχιο της Ιεράς Μονής Πετράκη Αθηνών. Σε αυτό το Μοναστήρι η αείμνηστη Φρειδερίκη κατέφευγε για να προσευχηθεί και να ησυχάσει. Μάλιστα μία πτέρυγα της Ιεράς Μονής την ανακαίνισε η ίδια ιδιοίς εξόδοις και υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ορισμένοι την κατηγορούν ότι ανακατεύονταν στα πολιτικά πράγματα της Χώρας. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Αντιθέτως. Η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη, όχι μόνο δεν ανακατεύονταν, αλλά αντιθέτως ήταν υποταγμένη στον σύζυγό της Βασιλέα των Ελλήνων Παύλο. Πουθενά στα Αρχεία του Κράτους δεν υπάρχουν στοιχεία πού να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, αλλά σύμφωνα με το τότε ισχύον Σύνταγμα, η Βασίλισσα ασκούσε την Αντιβασιλεία και μπορούσε να δεχτεί αρχηγούς Κρατών και τα διαπιστευτήρια Πρεσβευτών και άλλων διπλωματών, όταν ο Βασιλιάς απουσίαζε στο εξωτερικό για κάποιο επίσημο ταξίδι του. Η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη εγκατέλειψε την πατρίδα της, την Ελλάδα για την οποία τόσο αγωνίστηκε και θυσιάστηκε, με το αποτυχημένο Αντικίνημα του γιού της αειμνήστου Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου ΙΓ' εναντίον της Δικτατορίας, το οποίο αγνοούν, αλλά ούτε και αναφέρουν ορισμένοι. Ας μην ξεχνάμε ότι η μόνη αντίσταση εναντίον της Δικτατορίας ήταν αυτή τού Βασιλέως. Μετά την Ρώμη και το Λονδίνο, η Βασίλισσα Φρειδερίκη εγκαταστάθηκε στην Ισπανία κοντά στην κόρη της Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.

Η Βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1981 από έμφραγμα, που εκδηλώθηκε μετά από εγχείρηση καταρράκτη στην οποία είχε υποβληθεί. Η κηδεία έγινε στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι, ύστερα από ειδική άδεια που δόθηκε από την Κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.

Στην αρχή ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΓ' πρότεινε στον Πρωθυπουργό να μεταφερθεί η σορός στις 11 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα να τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην Μητρόπολη Αθηνών και ο ενταφιασμός στο Τατόι. Ο Ράλλης δήλωσε ότι όλα έπρεπε να γίνουν στο Τατόι την ίδια μέρα, γιατί στη Μητρόπολη ήταν πολύ πιθανό να γίνουν ταραχές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ράλλη, το πρόβλημα δεν ήταν αν θα επιτρεπόταν η κηδεία, γιατί δεν υπήρχε ανάγκη τέτοιας άδειας. Θα έπρεπε να εκδοθεί απόφαση απαγορεύσεως της κηδείας. Αυτή όμως η απαγόρευση θα εξέθετε την Χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Τέλος, μετά την αλλαγή του πολιτεύματος, το 1974, τα μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας διατηρούσαν την ελληνική ιθαγένεια και τυπικά μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς κανένα περιορισμό, και όλα αυτά διότι ο Ράλλης, αν και φίλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογενείας, φοβόταν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή διότι αυτός ήταν η αιτία για την απομάκρυνση της Ελληνικής Βασιλικής Οικογενείας, αν και ευεργετήθηκε όσο κανένας από τα Ανάκτορα, διότι ο σκοπός του ήταν να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο αείμνηστος Βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΓ' πιεζόταν να κάνει δηλώσεις και στην αρχή αρνήθηκε. Την παραμονή της κηδείας το γραφείο του έδωσε στην δημοσιότητα δήλωσή του, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για την πολιτικοποίηση της κηδείας, ενώ ο ίδιος ερχόταν στην Ελλάδα, για να εκτελέσει ένα οδυνηρό προσωπικό καθήκον και ότι οι περιορισμοί που επεβλήθησαν στην απλή τελετή κηδείας της μητέρας του, προσδίδουν σ΄ αυτόν πικρία στην οδύνη. Τελικώς, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου κηδεία και ταφή έγιναν αυθημερόν στο Τατόι. Από τότε αναπαύεται στο Βασιλικό Κοιμητήριο του Τατοΐου, το οποίο ούτε και αυτό σεβάστηκαν και δεν το παραχώρησαν στην Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο και Βασιλέα Παύλο, περιμένοντας την κοινή ανάσταση για τους αποδώσει ο Δίκαιος Κριτής τον αμαράντινο της δόξης στέφανο.

Αιωνία της η μνήμη.

ΕΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.