Αρωματισμένη με σκόρδο και δενδρολίβανο
Υλικά
- 6 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
- 1 2/3 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
- 1 1/2 κ. γλ. στιγμιαία μαγιά
- 3 φλ. τσαγιού αλεύρι (για παρασκευή ψωμιού)
- 1 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 3 κ. σ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Κόψτε τη ρίζα των σκελίδων σκόρδου.
- Κλείστε τις σκελίδες σκόρδου σε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο, καλύπτοντάς τες εντελώς.
- Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο με το σκόρδο στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι οι σκελίδες να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν.
- Πιέστε τις σκελίδες σκόρδου για να τις απελευθερώσετε από τη φλούδα τους και αφήστε στην άκρη.
- Προσθέστε το νερό, τη μαγιά, το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να μην παραμείνουν σβόλοι αλευριού.
- Καλύψτε το μπολ με πλαστικό και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες.
- Την επόμενη μέρα, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μικρό ταψί.
- Μεταφέρετε τη ζύμη του ψωμιού στο ταψί και γυρίστε την μία φορά για να καλυφθεί με λάδι.
- Τεντώστε απαλά μέχρι τις άκρες του ταψιού με τα λαδωμένα δάχτυλα. Αφήστε το ψωμί να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Πάλι με λαδωμένα δάχτυλα τεντώστε τη ζύμη μέχρι τις άκρες του ταψιού, τσιμπώντας απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας καθώς τεντώνετε.
- Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
- Πασπαλίστε την κορυφή της φοκάτσια με τις ψημένες σκελίδες σκόρδου και το φρέσκο δενδρολίβανο.
- Ψήστε τη φοκάτσια για 25- 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρετε ζεστή.