Αρωματισμένη με σκόρδο και δενδρολίβανο
 
Υλικά 

  • 6 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
  • 1 2/3 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • 1 1/2 κ. γλ. στιγμιαία μαγιά
  • 3 φλ. τσαγιού αλεύρι (για παρασκευή ψωμιού) 

 
  • 1 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ. σ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Κόψτε τη ρίζα των σκελίδων σκόρδου.
  3. Κλείστε τις σκελίδες σκόρδου σε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο, καλύπτοντάς τες εντελώς.
  4. Τοποθετήστε το αλουμινόχαρτο με το σκόρδο στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι οι σκελίδες να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν.
  5. Πιέστε τις σκελίδες σκόρδου για να τις απελευθερώσετε από τη φλούδα τους και αφήστε στην άκρη.
  6. Προσθέστε το νερό, τη μαγιά, το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να μην παραμείνουν σβόλοι αλευριού.
  7. Καλύψτε το μπολ με πλαστικό και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες.
  8. Την επόμενη μέρα, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μικρό ταψί.
  9. Μεταφέρετε τη ζύμη του ψωμιού στο ταψί και γυρίστε την μία φορά για να καλυφθεί με λάδι.
  10. Τεντώστε απαλά μέχρι τις άκρες του ταψιού με τα λαδωμένα δάχτυλα. Αφήστε το ψωμί να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  11. Πάλι με λαδωμένα δάχτυλα τεντώστε τη ζύμη μέχρι τις άκρες του ταψιού, τσιμπώντας απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας καθώς τεντώνετε.
  12. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  13. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
  14. Πασπαλίστε την κορυφή της φοκάτσια με τις ψημένες σκελίδες σκόρδου και το φρέσκο δενδρολίβανο.
  15. Ψήστε τη φοκάτσια για 25- 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  16. Σερβίρετε ζεστή.