Κοινές ανησυχίες και η πραγματικότητα
Παράγουν οι φούρνοι μικροκυμάτων ακτινοβολία που βλάπτει τον άνθρωπο;
Οι μικροκύματα δεν είναι ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως οι ακτίνες Χ ή η ραδιενέργεια) και δεν αλλάζουν τη δομή των τροφίμων με επιβλαβή τρόπο.
Οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην διαρρέει ακτινοβολία. Όσο η πόρτα κλείνει σωστά και δεν έχει ζημιές, δεν υπάρχει κίνδυνος.
Καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού;
Όλα τα είδη μαγειρέματος επηρεάζουν τα θρεπτικά συστατικά.
Το μαγείρεμα στα μικροκύματα είναι συχνά πιο ήπιο από το βράσιμο ή το τηγάνισμα, διατηρώντας περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς απαιτεί λιγότερο χρόνο και υγρά.
Παράγουν καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα;
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι μικροκύματα προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες.
Όμως, η χρήση πλαστικών που δεν είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό.
Πώς να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τον φούρνο μικροκυμάτων
Χρησιμοποίησε μόνο κατάλληλα σκεύη (γυάλινα, κεραμικά ή πλαστικά με σήμανση “microwave-safe”).
Μην χρησιμοποιείς μεταλλικά σκεύη ή αλουμινόχαρτο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες.
Έλεγξε αν η πόρτα κλείνει σωστά και αν υπάρχουν ρωγμές ή φθορές στη συσκευή.
Άφησε το φαγητό να “ξεκουραστεί” για λίγα λεπτά μετά το ζέσταμα για ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.
Απέφυγε την υπερβολική θέρμανση του νερού, καθώς μπορεί να προκαλέσει απότομο βρασμό και εγκαύματα.
Εναλλακτικοί τρόποι για να ζεστάνεις το φαγητό σου
Στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι (Ιδανικό για σάλτσες, μαγειρευτά, κρέας, ρύζι, ζυμαρικά)
Ζέστανε το φαγητό σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο νερό, ζωμό ή λάδι για να διατηρηθεί η υγρασία του.
Τα τηγανητά μπορούν να ξαναζεσταθούν σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι για να ξαναγίνουν τραγανά.
Στον φούρνο (Ιδανικό για πίτσα, φαγητά φούρνου, κρέας, λαδερά, ψωμί)
Προθέρμανε τον φούρνο στους 150-180°C.
Βάλε το φαγητό σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Κάλυψε το με αλουμινόχαρτο ή ένα καπάκι για να μην ξεραθεί.
Ζέστανε για 10-20 λεπτά, ανάλογα με το είδος του φαγητού.
Στον ατμό (Ιδανικό για λαχανικά, ρύζι, ψάρι, κοτόπουλο)
Χρησιμοποίησε έναν ατμομάγειρα ή μια κατσαρόλα με λίγο νερό και τοποθέτησε από πάνω το φαγητό σε ένα σουρωτήρι ή ειδικό καλάθι ατμού.
Σκέπασε το και άφησέ το να ζεσταθεί για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει ζεστό και μαλακό.
Σε μπεν μαρί (Ιδανικό για σάλτσες, λιώσιμο σοκολάτας, πουρέδες, ριζότο)
Βάλε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθέτησε από πάνω ένα μεταλλικό μπολ με το φαγητό.
Ζέστανε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Στην τοστιέρα ή στη γκριλιέρα (Ιδανικό για ψωμί, πίτσα, τοστ, κρέας)
Βάλε το φαγητό μέσα στην τοστιέρα ή στη γκριλιέρα και άφησέ το για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Αν είναι κάτι που μπορεί να ξεραθεί, τύλιξέ το σε λαδόκολλα πριν το βάλεις μέσα.
Σε βραστό νερό (Ιδανικό για σούπες, βραστά, μαγειρευτά σε σακούλες τροφίμων)
Αν το φαγητό είναι σε αεροστεγές σακουλάκι ή γυάλινο βάζο, μπορείς να το βάλεις σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να ζεσταθεί.
Ανάλογα με το είδος του φαγητού, διάλεξε τον πιο κατάλληλο τρόπο ώστε να διατηρήσεις τη γεύση και την υφή του!
Πηγή: e-howto.gr