Η κατάψυξη είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ασφαλέστερους τρόπους διατήρησης των τροφίμων. Εξίσου σημαντικός ωστόσο είναι και ο τρόπος απόψυξης.
Είναι...
σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλείς μεθόδους προκειμένου να αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.
Οδηγίες για σωστή απόψυξη
Ψυγείο
Η πιο ασφαλής μέθοδος απόψυξης κατεψυγμένων τροφίμων είναι στη συντήρηση του ψυγείου. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία του κυμαίνεται από 0 έως 5 °C, τα τρόφιμα ξεπαγώνουν αργά χωρίς ωστόσο να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια.
Τοποθετήστε το κρέας σε ένα μπολ ή πιάτο έτσι ώστε να στάζουν τα υγρά και επίσης μην ξεχνάτε να το έχετε τυλιγμένο είτε με χαρτί είτε με μεμβράνη.
Φούρνος μικροκυμάτων
Η απόψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να ξεπαγώσει τα τρόφιμα εύκολα και γρήγορα, κάτι που είναι χρήσιμο αν βιάζεστε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο μόνο εάν να μαγειρέψετε το κρέας αμέσως. Στα μικροκύματα μπορείτε να ξεπαγώσετε γενικά τρόφιμα που θα μαγειρέψετε σε άλλο θερμαντικό μέσο, ήδη έτοιμα φαγητά κατσαρόλας και σούπες, ενώ καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείτε για απόψυξη ή μαγείρεμα συμπαγών ζωικών τροφίμων, όπως π.χ. κρέας.
Κρύο νερό
Ένας άλλος τρόπος απόψυξης είναι να βάλετε τα κατεψυγμένο κρέας σε δροσερό νερό. Εάν το ξεπαγώσετε με αυτόν τον τρόπο, βάλτε το κρέας σε αεροστεγές σακουλάκι (ή αφήστε το στην αρχική του, αεροστεγή σακούλα) και βυθίστε το σε κρύο νερό. Φροντίστε να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά για να το διατηρείτε δροσερό.
Αυτή η μέθοδος είναι ταχύτερη από την απόψυξη στο ψυγείο, ωστόσο ενδείκνυται ως λύση ανάγκης, εάν έχετε μικρά και λεπτά φιλέτα κρέατος τα οποία ξεχάσατε να βγάλετε από την κατάψυξη ή βιάζεστε να ξεπαγώσετε.
Μην ξεπαγώνετε ωμά τρόφιμα σε ζεστό νερό ή τρεχούμενο!
Το λάθος που κάνετε στην απόψυξη
Κι αφού είδαμε τις επιλογές που υπάρχουν για να αποψύξετε το κρέας ας δούμε ποιον επιλέγουν αρκετοί και γιατί πρέπει να τον αποφεύγετε.
Αν συνηθίζετε να βγάζετε το κρέας αποβραδίς για να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας .
Γενικά, όσο πιο κρύα είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο αργά θα αναπτυχθούν τα βακτήρια - αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων εντελώς.
Γι' αυτό ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας και γενικά τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι στο ψυγείο όλη τη νύχτα.