Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Τρία πανέμορφα χωριά στο Πήλιο για εσάς που δεν αντέχετε την πολυκοσμία


Ιδανική επιλογή για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας για μια ήσυχη απόδραση
 
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και οι αποκριάτικοι προορισμοί έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, η πολυκοσμία και...  

 
όλος αυτός ο χαμός, δεν αρέσει σε όλου, ψάχνοντας πιο ήρεμους προορισμούς για μια σύντομη απόδραση, μακριά από την πολυκοσμία.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, σας έχουμε παρακάτω τρία ήσυχα χωριά στο Πήλιο, για μια απόδραση που θα την ευχαριστηθείτε.

Λαύκος 



Το «κρυφό διαμαντάκι» του βουνού των Κενταύρων που θα σας κλέψει την καρδιά, με την απίστευτη θέα προς τον Παγασητικό, αλλά και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του. Εδώ, όμως, θα βρείτε και το παλαιότερο καφενείο στη χώρα.

Ο Λαύκος βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, στο νότιο Πήλιο. Με καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά με όμορφες αυλές, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινες βρύσες και μια πλατεία σημείο αναφοράς για το χωριό, κερδίζει τις εντυπώσεις.



Η καρδιά του χωριού χτυπάει στην πλατεία του, κάτω από τον αιωνόβιο γεροπλάτανο όπου συναντά κανείς και το παλαιότερο καφενείο της χώρας, εκείνο του Μανώλη Φορλίδα, το οποίο λειτουργεί ασταμάτητα από το 1785. Στον όροφο του καφενείου παλαιότερα λειτουργούσε χάνι, όπου διέμειναν προσωπικότητες όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Βάρναλης, ενώ από τα τραπέζια του έχουν περάσει οι Σεφέρης και Δελμούζος. 

Κισσός



Απέχει περίπου 50 χλμ. από το Βόλο και είναι ένα από τα πιο ήσυχα και χαμηλών τόνων χωριά του Πηλίου, γι’ αυτό και το επιλέγουν όσοι δεν αντέχουν την πολυκοσμία. Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί η κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία του όπου δεσπόζει η τρίκλιτη, βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που πολλοί θεωρούν ως την πιο όμορφη του Πηλίου.



Το πέτρινο κτίσμα της χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, είναι χτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό από τους αριστοτέχνες Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας και κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος κόσμου που καταφθάνει στο χωριό για να θαυμάσει από κοντά το «στολίδι» του Πηλίου, όπως πολλοί την αποκαλούν.

Στην πλατεία του Κισσού, επίσης, εντοπίζεται και η προτομή του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος δίδαξε στο ελληνικό σχολείο που λειτουργούσε στο χωριό από το 1753. 
 
Άγιος Λαυρέντιος
 
 

Το χωριό του αγαπημένου ηθοποιού, Λαυρέντη Διανέλλου, από το οποίο πήρε και το όνομά του, είναι περιτριγυρισμένο από καστανιές, πλατάνια και οξιές και μοιάζει να έχει σταματήσει στο παρελθόν, καθώς διατηρεί την παραδοσιακή ταυτότητά του. Απέχει 20 χλμ. από τον Βόλο και είναι γνωστό και για τη μαγευτική θέα που προσφέρει στον Παγασητικό κόλπο.

Γραφικά πέτρινα σοκάκια με κτίρια χαρακτηριστικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και φυσικό σκηνικό την κατάφυτη περιοχή, ο Άγιος Λαυρέντιος είναι από τους ιδανικούς προορισμούς για μια ήρεμη εξόρμηση στο Πήλιο. Στην κεντρική πλατεία του βρίσκονται παραδοσιακά καφενεία όπου μπορεί να απολαύσει κανείς τοπικό τσίπουρο με νόστιμους μεζέδες.



Κάντε μια στάση, λοιπόν, στην πλατεία Χατζίνη κι απολαύστε την ανεμπόδιστη θέα προς το βουνό και το απέναντι χωριό, τη Δράκεια. Το όνομα του χωριού οφείλεται στη μονή του Αγίου Λαυρεντίου που βρίσκεται σε μια τοποθεσία εξαιρετικής ομορφιάς, ακριβώς πάνω από τον οικισμό, η οποία χρονολογείται από τα μέσα του 12ου αιώνα.