Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσετε καθαρό τον φούρνο της κουζίνας με υλικά που έχετε σπίτι σας όπως μαγειρική σόδα, λεμόνι, χοντρό αλάτι.
Πιθανόν να...
έχετε διαβάσει και για μία ακόμα απλή τεχνική που αφήνει τον φούρνο σας πεντακάθαρο, χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτο.
Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε:
Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο με αλουμινόχαρτο
Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε:
Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο με αλουμινόχαρτο
Σε ένα μπολ με βραστό νερό διαλύστε μία ταμπλέτα απορρυπαντικού πιάτων. Στη συνέχεια, ρίξτε το νερό στον πάτο του φούρνου και αφήστε να μουλιάσουν τα καμμένα λίπη (προσοχή στην ποσότητα νερού).
Τρίψτε το εσωτερικό του φούρνου με ένα σφουγγάρι το οποίο θα ξεπλένετε και θα το βυθίζετε στο ζεστό σαπουνόνερο.
Το επόμενο βήμα είναι να μουλιάσετε ξανά τα λίπη που δεν έχουν φύγει και να καλύψετε όλη την επιφάνεια του φούρνου με αλουμινόχαρτο.
Περιμένετε 1-2 ώρες και στη συνέχεια απομακρύνετε το αλουμινόχαρτο.
Με ένα καθαρό σφουγγάρι καθαρίζετε εκ νέου τον φούρνο, απομακρύνοντας τα λίπη.
Τη μέθοδο αυτή μπορείτε να ακολουθήσετε και στο τζάμι της πόρτας του φούρνου.
Για μεγαλύτερη ευκολία στον τρόπο καθαρισμού του φούρνου σας με αλουμινόχαρτο, δείτε το βίντεο που ακολουθεί:
Καθαρίστε τη σχάρα του φούρνου από τα καμένα λίπη
Εκτός από τον φούρνο, μπορείτε να καθαρίσετε και τη σχάρα με αλουμινόχαρτο. Κόψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και με αυτό τρίψτε καλά τα σημεία με τους επίμονους λεκέδες. Στη συνέχεια, σαπουνίστε τη με ζεστό νερό, ξεπλύντε και σκουπίστε με μία στεγνή πετσέτα.
Τι να αποφεύγετε να κάνετε με το αλουμινόχαρτο
Μην το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων
Σε αντίθεση με το χαρτί ή το γυαλί, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν μπορούν να διαπεράσουν το μέταλλο, με κίνδυνο τη δημιουργία σπινθήρων.
Μην ψήνετε μπισκότα στο αλουμινόχαρτο
Σε αντίθεση με το αντικολλητικό χαρτί, το αλουμινόχαρτο δεν ενδείκνυται για το ψήσιμο γλυκών και ειδικά των μπισκότων. Κι αυτό γιατί τα μπισκότα θα «αρπάξουν» από κάτω χωρίς όμως να προλάβουν να ψηθούν.
Μην το χρησιμοποιείτε για όξινα τρόφιμα
Τα όξινα τρόφιμα (όπως οι ντομάτες, η σάλτσα ντομάτας και τα φρούτα τάρτας) μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αλουμινόχαρτο και μετά από μερικές ημέρες, να το διαβρώσουν
Μην το πετάτε μετά από μία χρήση
Το αλουμινόχαρτο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά καθαρό και όχι πολύ τσαλακωμένο αλλά και να ανακυκλωθεί.